Hónapokig is eltarthatnak a Nápoly környéki földrengések, új evakuációs tervet készít az olasz hatóság

2024. május 22. – 22:25

Másolás

Vágólapra másolva

Miután hétfő este 4,4-es erősségű földrengést mértek Nápoly központjától mindössze 15 kilométerre, az olasz katasztrófavédelmet vezető miniszter szerdán bejelentette: a kormány készen áll minden eshetőségre, és új evakuációs terven dolgozik.

Nello Musumeci az MTI beszámolója szerint azt mondta:

a Campania tartományban hétfő óta ismétlődő földmozgás hirtelen és hosszabb időre leállhat, de nem kizárt, hogy akár hónapokig vagy évekig tarthat.

Ezért a kormány és a hatóságok olyan evakuációs tervvel készülnek, amellyel rövid idő alatt ki lehet üríteni a vörös zónát, ahol 80 ezer ember él. Evakuációs terv régebben is létezett, de most felül kell vizsgálni a terület azóta magasabbá vált népsűrűsége miatt.

Helyi lakos a mentőszolgálat sátrában Pozzuoliban, Olszország Campania régiójában, Nápoly megyében 2024. május 21-én, miután előző este 4,4-es erősségű földrengés sújtotta a területet – Fotó: Anadolu / AFP
Helyi lakos a mentőszolgálat sátrában Pozzuoliban, Olszország Campania régiójában, Nápoly megyében 2024. május 21-én, miután előző este 4,4-es erősségű földrengés sújtotta a területet – Fotó: Anadolu / AFP

Az új koncepció nyilvánosságra hozatala után, május utolsó napjaiban gyakorlatot tartanak a lakosok számára. Addig is ötszázmillió eurót különítenek el a megrongálódott épületek helyreállítására és biztonságossá tételére, mondta a miniszter, akinek közlése szerint az épületek vizsgálata már megkezdődött, és első körben az iskolákat akarják biztonságossá tenni.

Az utolsó nagyobb mozgást szerda reggel mérték, amelynek erőssége 3,6-os volt. Az epicentrum közel négy kilométeres mélységben a nyílt tengeren volt, a Pozzuoli-öbölben. A Campi Flegrei területén „nem létezik a zéró kockázat, aki itt él, tudja, mennyire összetett, nehéz és kockázatos itt élni” – közölte a tájékoztatón Nello Musumeci. Hozzátette, hogy a veszélyek ellenére, „be lehet avatkozni, és enyhíteni lehet a természeti jelenségek hatását”. Nápoly térségében az 1944 óta alvó Vezúv jelent veszélyt, Campania tartomány egésze földrengészónának számít, a Campi Flegrei lakóit pedig a föld süllyedésével és emelkedésével járó mozgások veszélyeztetik.

A geológus Mario Tozzi a La Repubblica napilapban szerdán elmondta, hogy Nápoly és térsége „szupervulkánra” épült, ami valójában egy huszonkilenc vulkánból és úgynevezett kitörési pontból álló vulkánrendszer, amelynek teljes területén közel hatszázezren élnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!