4,4-es földrengés volt hétfő este Nápolynál, 40 éve nem mértek hasonlót

2024. május 20. – 22:19

Másolás

Vágólapra másolva


Több földrengés is volt hétfő este Nápoly mellett, a város központjától mindössze 15 kilométerre fekvő Campi Flegrei vulkánnál, írja az Ansa. Az első jelentős rengést 19:51-kor Nápolyban észlelték – epicentruma a Campi Flegrei térségében volt – 3,5-es erősségű volt. Ez egy sorozatot indított el, amelynek utolsó rengését 20:16-kor regisztrálták.

A legnagyobb magnitúdójú 4,4-es rengés 20:10-kor következett be.

Az Olasz Geofizikai és Vulkanológiai Intézet adatai szerint a földrengés mélysége három kilométer volt.

Ez a 4,4-es erősségű földrengés valószínűleg az elmúlt negyven év legerősebb földmozgása a területen, és a Campi Flegreiben mért eddigi legmagasabb érték. Az eddigi csúcs a tavaly szeptemberi 4,2-es rengés volt, ugyancsak 3 kilométeres mélységben. A földmozgást a közeli Procida szigetén is érezték, de jelentések érkeztek a Nápoly melletti dombos területeken kívül még Campania más részeiről is.

Újabb rengések

21:46-kor egy újabb erős, 3,9-es erősségű rengést mértek Solfatara területén, ezt egy hangos morajlás kísérte, majd 21:55-kor egy negyedik, 3,1-es rengés következett. Sokan az utcákra szaladtak, a kávézók ugyan nyitva tartanak, de a legtöbb helyen üresek, az emberek biztonságosabbnak ítélik, ha az út közepén várakoznak, írja a Napolitoday.

A Ferrovie dello Stato jelentése szerint a vonatok késhetnek, járatok maradhatnak ki, egyes útvonalakat szakaszosan lezárhatnak. Leállították Nápolyban a 2-es metrót is, amely egy 19 kilométer hosszú metróvonal.

Kisebb károk

A tűzoltóság műveleti központjába számos bejelentés érkezett a földrengések epicentrumához közeli területekről, a házfalak több helyen megrepedtek, leszakadtak párkányok, lehullott a vakolat, a csempék. Személyi sérülésekről eddig nem érkezett jelentés. A környéket átvizsgálják.

Zárva tartó iskolák

Az iskolák holnap is zárva maradnak a közeli Pozzuoliban – jelentette be a helyi önkormányzat, egyben mindenkit óvatosságra és nyugalomra intve. A polgármester irányításával műszaki egységek indultak az épületekben keletkezett károk felmérésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!