Turbulenciába került a Singapore Airlines gépe, egy utas meghalt a fedélzeten

2024. május 21. – 13:30

frissítve

Turbulenciába került a Singapore Airlines gépe, egy utas meghalt a fedélzeten
A Singapore Airlines Boeing 777-300ER típusú gépe megközelíti a londoni Heathrow repülőteret 2022. augusztus 24-én – Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Súlyos turbulenciába került kedden a Singapore Airlines Londonból Szingapúrba tartó járata, a gép fedélzetén egy ember meghalt és többen megsérültek – írta a BBC.

A Boeing 777-300ER típusú gép hétfő éjszaka szállt fel a londoni Heathrow repülőtérről, és a magyar légtéren is áthaladva tartott a Távol-Keletre. Útközben viharba kerültek, a gépet Bangkokba irányították át, ahol helyi idő szerint 15:45-kor szálltak le. Az SQ 321-es járaton összesen 211 utas és 18 fős személyzet tartózkodott.

A turbulenciába került SQ 321-es járat fedélzete – Fotó: Stringer / Reuters A turbulenciába került SQ 321-es járat fedélzete – Fotó: Stringer / Reuters
A turbulenciába került SQ 321-es járat fedélzete – Fotó: Stringer / Reuters

„A Singapore Airlines őszinte részvétét fejezi ki az elhunyt családjának” – áll a légitársaság közleményében. Hozzátették, hogy együttműködnek a thaiföldi hatóságokkal az utasok orvosi ellátása érdekében, és egy csapatot is küldtek Bangkokba, hogy minden további szükséges segítséget megadjanak az utasoknak.

A halálos áldozat egy 73 éves brit férfi, aki valószínűleg szívrohamot kapott – írta a BBC a tahiföldi hatóságokra hivatkozva. Hét ember állapota válságos, további 53 utas, valamint a személyzet egy tagja megsérült.

Az egyik utas a Reutersnek elmondta, a gép rázkódni és emelkedni kezdett, majd pedig hirtelen zuhanás következett. „Aki nem volt bekötve, azonnal a plafonba csapódott. Néhányan beütötték a fejüket a poggyásztartóba” – mondta a járat fedélzetén tartózkodó 28 éves Dzafran Azmir.

A turbulencia a repülés velejárója, azonban az ehhez hasonló súlyos incidensek nagyon ritkák. Az amerikai Közlekedésbiztonsági Hivatal 2021-es tanulmánya szerint 2009 és 2018 között a turbulencia okozta a bejelentett légiközlekedési balesetek több mint egyharmadát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!