Az izraeli védelmi miniszter szerint a hágai főügyész meg akarja tagadni Izrael jogát az önvédelemhez

2024. május 21. – 13:07

Másolás

Vágólapra másolva

Összefoglalónk az izraeli–palesztin konfliktus legfontosabb keddi eseményeiről.

  • A Reuters jelentése szerint az izraeli erők egyre mélyebben nyomulnak előre a Gáza északi részén lévő Dzsabálíja menekülttáborba, ahol helyiek beszámolója szerint az izraeli hadsereg buldózereket használt, hogy a helyi piac közelében lévő üzleteket és ingatlanokat kiürítse.
  • Izraelben dolgozó egészségügyi dolgozók a BBC-nek arról számoltak be, hogy a gázai palesztin foglyokat rendszeresen kórházi ágyakhoz bilincselve, bekötött szemmel, olykor meztelenül tartják, szerintük előfordul az is, hogy pelenka viselésére kényszerítik őket. Az egyik szemtanú arról beszélt, hogy az egyik katonai kórházban „rutinszerűen” fájdalomcsillapítók nélkül hajtják végre az eljárásokat, ami „elviselhetetlen fájdalmat” okoz a fogvatartottaknak. Egy másik szemtanú szerint a fájdalomcsillapítókat „nagyon korlátozottan” alkalmazták egy gázai fogvatartotton végzett orvosi beavatkozás során egy állami kórházban.
  • A jemeni húszik lelőttek egy amerikai MQ-9-es drónt a dél-jemeni al-Bajda tartomány felett, az Ádeni-öböl közelében – jelentette be az Iránnal szövetséges csoport katonai szóvivője egy televíziós nyilatkozatban.
  • „A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) főügyésze meg akarja tagadni Izrael jogát az önvédelemhez” – írta Joáv Galant izraeli védelmi miniszter X-en kedden, miután Karim Khan főügyész elfogatóparancs kiadását kérte ellene és Benjámin Netanjahu miniszterelnök ellen is. Galant szerint „aljas és undorító” az a párhuzam, amelyet a bíróság Izrael és a Hamász között teremtett az elfogatóparancsok kiadása során. „Az izraeli hadsereg (IDF) a nemzetközi jog szabályai szerint harcol, s olyan egyedi humanitárius erőfeszítéseket tesz, melyekhez hasonló korábban nem történt fegyveres konfliktusok során”- hangsúlyozta az izraeli miniszter.
  • Heten meghaltak egy Dzsenínben végrehajtott izraeli rajtaütés során, „a megölt civilek között volt a dzsenini kórház sebész szakorvosa, Aseed Jabareen, akit a kórház közelében vettek célba, egy tanár, aki egy iskolában teljesített szolgálatot, és egy diák, aki hazafelé tartott”. (Times of Israel)
  • Délen légicsapások öltek meg öt embert, köztük három gyereket egy házban Rafahban. (Reuters)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!