Órákra lezárták München repülőterét klímaaktivisták akciója miatt

2024. május 18. – 12:57

Órákra lezárták München repülőterét klímaaktivisták akciója miatt
Klímaaktivista a müncheni repülőtér kifutóján – Forrás: Letzte Generation / X.com

Másolás

Vágólapra másolva

Biztonsági okokból több órára lezárták a müncheni repülőteret klímaaktivisták akciója miatt. A Letzte Generation (Utolsó generáció) csoport néhány tagja a kifutópályára is kijutott. Először minden járatot töröltek vagy más repülőterekre irányítottak át, később az egyik kifutót megnyitották, de így is jelentős késésekkel kell számolni – derült ki a Deutsche Welle beszámolójából.

„Nem az a kérdés, hogy elmegyek-e nyaralni, hanem az, hogy túlélhetek-e” – állt a szervezet egyik aktivistájának bejegyzésében az X-en.

A rendőrség nyolc tüntetőt őrizetbe vett.

A neoliberális kormánypárt komolyabb büntetést követel

A német közlekedési miniszter, Volker Wissing, a kisebbik koalíciós partner, a neoliberális Szabad Demokratákat (FDP) képviselő politikus szerint a légi közlekedés biztonságának veszélyeztetéséért kiszabható büntetési tételeken szigorítani kell. „Nem véletlenül vannak biztonsági zónák a repülőtereken. Ha a légi közlekedés nem működik biztonságban, akkor az emberek veszélyben vannak, súlyos gazdasági károk keletkeznek, turisták ezrei rekednek meg egy helyen” – írta közleményében a miniszter, bár ez lényegében egybeesik a klímaaktivisták céljaival, hiszen épp azt tartanák helyesnek, ha csökkenne a légi közlekedés és vele együtt – az olcsó repülőjegyek nyomán a pandémia előtt és utána is növekvő – tömegturizmus is világszerte visszaesne.

A tüntetés a pünkösdi hosszú hétvége előtt különösen érzékeny időszakra esett, a müncheni repülőtér péntektől vasárnapig 350 ezer utassal számolt.

„A gond a kormány, nem a pihenés” – állt a tüntetők egyik feliratán, utalva arra, hogy a pihenést el lehetne tölteni kevésbé környezetterhelő módon, ám a repülés a fogyasztóknak rendkívül olcsó lett, részben azonban azért, mert az ágazat jelentős költségvetési támogatást kap, többek között a kerozinra kivetett csökkentett áfával.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!