Medvegyev már Lengyelországot csonkító védelmi zóna kialakításával fenyegetőzik

2024. május 18. – 08:16

Másolás

Vágólapra másolva

Lengyelország területét csorbító orosz védelmi övezet kialakításával fenyegetőzött Dmitrj Medvegyev arra az esetre, ha Nyugatról nagy hatótávolságú rakéták érkeznének Ukrajnába. Az orosz nemzetbiztonsági bizottság elnökhelyettese – 2008-2012 között Oroszország elnöke – rendszeresen posztol szélsőségesen harcias szövegeket atomfegyverek esetleges bevetésétől az ukránok megsemmisítéséig, de a NATO-tagországok területét ilyen közvetlenül érintő nyilatkozatot ritkábban tesz.

„Úgy tűnik, a debil NATO-stratégák tényleg azt akarják, hogy egész Ukrajna orosz ellenőrzés alá kerüljön. Épp ezért adnak a banderista hatalomnak mind több nagy hatótávolságú fegyvert” – írta a Telegramon Medvegyev.

Szerinte így Oroszország kénytelen lesz még nagyobb védelmi övezetet kialakítani Oroszország határainál, hogy ezekkel a fegyverekkel ne érhesse el Ukrajna Oroszországot, amely 2014 óta a Krím és Kelet-Ukrajna egy részét ellenőrzése alá vonta, majd 2022 februárjában Ukrajna egészét megtámadta, és harmadik éve vív a területén háborút, további területeket elcsatolva.

Medvegyev szerint ha Ukrajna nyugati támogatása folytatódik, „az egészségügyi övezet valahol a lengyel határnál lesz. Vagy magában Lengyelországban, és ez már tényleg veszélyes.”

Emlékeztetett arra, hogy Oroszország már taktikai atomfegyverekkel való gyakorlatozásról is tett bejelentést, és ezeknek a fegyvereknek a meghatározása „meglehetősen elnagyolt” – írta Medvegyev.

Az egykori állam- és kormányfő – aki elnökként lényegében azt biztosította, hogy az alkotmány kiskapuját kihasználva 2012-ben Putyin visszatérhessen az elnöki posztra, a korábbi négy helyett hat évig tartó mandátummal – posztjában elsősorban az 550–650 kilométeres hatótávolságú Storm Shadow/SCALP-EG rakétákról írt.

Bár Medvegyev a fenyegetést Ukrajna nyugati támogatásához kötötte, Oroszország enélkül is támadt, sőt épp akkor emelte a támadások erejét, amikor az Egyesült Államok hónapokon át húzódó vitában tartotta vissza az Ukrajnának szánt újabb csomag megszavazását. Az amerikai törvényhozás végül áprilisban döntött arról, hogy 61 milliárd dollárnyi támogatást nyújt Ukrajnának, amely növekvő orosz nyomással néz szembe.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!