Grúzia elnöke megvétózta az „orosz törvényt”, ami ellen hónapok óta tüntetnek a grúzok

2024. május 18. – 19:54

Másolás

Vágólapra másolva

Megvétózta a grúz elnök azt a törvényt, amelyet nemrég szavazott meg a parlament, dacolva a hónapok óta folyó tüntetésekkel – írja a France24.

„Ma vétót emeltem a törvény ellen, amely lényegét tekintve orosz, és amely ellentmond alkotmányunknak” – mondta Szalome Zorubasvili államfő a törvényjavaslatról.

A törvényjavaslat előírja, hogy azoknak a civil szervezeteknek és médiumoknak, amelyek finanszírozásuk több mint 20 százalékát külföldről kapják, „külföldi hatalom érdekeit követő” szervezetként kell regisztráltatniuk magukat.

A kormánypárti többség szerint a finanszírozás átláthatóságát szolgálja a szabályozás, a tiltakozók szerint viszont ez csupán a nyilvánosság szűkítését, a civil szervezetek ellehetetlenítését, valamint a gyakorlatban a milliárdos Bidzina Ivanisvili kormánypártja hatalmának bebetonozását jelenti – mindez orosz minta alapján történik, erre utalt Zorubasvili is. A törvényről és a tüntetésekről ebben a cikkben olvashat bővebben.

A tüntetések ellenére a kormányzó Grúz Álom (DSZ) párt törvényhozói május közepén megszavazták a törvényt. A lépés olyan tiltakozási hullámot váltott ki, amelyre még nem volt példa a közelmúltban a fekete-tengeri ország történetében.

A közvélemény-kutatások szerint Grúzia lakosságának több mint 80 százaléka csatlakozni akar az Európai Unióhoz és a NATO-hoz, és határozottan Kreml-ellenes. Csakhogy Brüsszel szerint az intézkedés „összeegyeztethetetlen” Grúzia uniós tagságra irányuló törekvésével, amely az ország alkotmányában is szerepel.

Irakli Kobakhidze miniszterelnök ugyanakkor jelezte, hogy a DSZ kész megfontolni Zorubasvili törvénymódosítási javaslatait, amennyiben a miniszterelnök vétódokumentumában megfogalmazza azokat.

A kormánypárttal szemben álló Zorubasvili elnök azonban kizárta, hogy „hamis, mesterséges, félrevezető tárgyalásokba” bocsátkozzon a Grúz Álommal. A vétója így valószínűleg nem fog sokat számítani, ugyanis a kormánypártnak elég törvényhozója van a parlamentben ahhoz, hogy felülbírálja a döntését.

A kormánypárt kitart amellett, hogy elkötelezett az EU-hoz való csatlakozás mellett, és a törvényjavaslatot úgy állítja be, mint amely a nem kormányzati szervezetek finanszírozásának átláthatóságát hivatott növelni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!