Pressman: A magyar kormány Putyin propagandaszövegét ismételgeti a békepártiságról

2024. május 18. – 15:52

Másolás

Vágólapra másolva

Kemény hangú beszédben állt bele a magyar kormányba David Pressman amerikai nagykövet, ezúttal azonban nem itthon, hanem Arizonában – szúrta ki a 444 szombaton. Pressman a Sedona Forum nevű esemény pódiumán szólalt fel, ahol a budapest nagykövetség X-oldalára kitett videók alapján így fogalmazott:

„A magyar kormány ahelyett, hogy határozottan elutasítaná az orosz agressziót, Putyin propagandaszövegét ismételgeti a békepártiságról.”

Pressman a Moszkvához húzó magyar kormány több lépésén értetlenkedett: hogy az energiabehozatal diverzifikációja helyett a Gazpromhoz köti magát az ország, hogy orosz szervezeteknek ad otthont (mint korábban a Nemzetközi Beruházási Bank volt), hogy Ukrajna melletti kiállás helyett Vlagyimir Putyin orosz elnök szavait ismételgeti – többek közt Ukrajna fegyverzésének leállítását követelve.

Ebbe bele is ment mélyebben, mondván ez utóbbi nem sarkallná békekötésre az oroszokat, a történelem mást mutat, „ez a kapitulációra tett javaslat”. Fájlalta azt is, hogy Magyarország az Egyesült Államokat jelölte meg ellenfélként, ami „felfoghatatlan” egy szövetségestől. Magyarország ezzel szerinte elszigetelődött az Európai Unión és a NATO-n belül is. Pressman szerint Magyarország Amerika barátja, nem akarják, hogy magára maradjon.

Budapestnek szerinte vezető szerepet kéne vinnie a NATO-n belül Ukrajna megsegítésére, „ehelyett a NATO inkább kerüli Magyarországot”. Így hiába akadályozta Magyarország évekig a NATO és Ukrajna közti csúcsot, megtartotta azt a szövetség.

A demokrata kormányzat által delegált nagykövet és az inkább trumpista vonalon építkező magyar kormányzat között évek óta egyre feszültebb a viszony. Ennek fő okai közt megtalálható a kínai és orosz közeledés, és a kormányzat autoriter elhajlása. Pressman márciusban azt is sérelmezte, hogy a bírálatokért cserébe olyan apróságokkal szúrnak oda a magyar hatóságok, mint a Pápán állomásozó amerikai katonák rendszámhasználatának megnehezítése.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!