Túl sok volt a vaklárma, csavart egyet a csodák és jelenések szabályzatán a Vatikán

2024. május 17. – 14:47

Másolás

Vágólapra másolva

A Vatikán felülvizsgálta a természetfeletti jelenségekre vonatkozó irányelveit – írja a BBC. Az elmúlt években hatalmasat ugrott a bejelentések száma – amiben valószínűleg a közösségi oldalaknak és az ezekkel járó dezinformációnak, pletykának is nagy szerepe lehet – ezért szigoríthatnak az ellenőrzésen.

„Isten jelen van és aktív a történelmünkben. (…) A Szentlélek ténykedése bizonyos természetfeletti eseményeken keresztül szintén eljuthat a szívünkbe, mint például Krisztus vagy a Boldogságos Szűz jelenései vagy látomásai és más jelenségek”

áll a szabályzatban, aminek felülvizsgálata 2019-ben indult el.

A történelem során az Egyház valóban többször is kijelentette, hogy valakinek igazi, Istentől eredő jelenése vagy látomása volt, mint például azt is megerősítették, amikor a portugáliai Fátimábban több gyerek is azt állította, hogy megjelent előttük Szűz Mária, és csodát ígért. Az egyház ezt 1930-ban hivatalosan is elismerte.

Azonban sok bejelentésről kiderül, hogy valójában csak vicc vagy valaki képzeletének szüleménye, ezt a döntést azonban akár évekig húzódó vizsgálat is megelőzheti. Vagy, ahogy a szabályzat említi, akár évtizedekig is húzódhat egy ilyen.

Az elmúlt évszázadban több olyan eset is volt, amikor egy püspök lelkesen rámondta valamire, hogy isteni jelenés, hiszen egy ilyen jót tud tenni a helyi hírnévnek, de az egyház ezzel foglalkozó testülete évekkel, évtizedekkel később, hosszú vizsgálat után végül arra jut, hogy valójában nem erről van szó. De volt, hogy egy püspök rámondott valamit a jelenségre, de az utódja mást mondott.

Az új szabályozás hat új lehetséges konklúziót vázol fel mint lehetőség, és hogy a döntési folyamat még gyorsabb legyen, az egyház mostantól nem hoz hivatalos döntést arról, hogy egy jelenség valóban 100 százalékosan természetfeletti-e, vagy sem.

A hat konklúzióból öt olyan, hogy valószínűleg lehet, hogy esetleg természetfeletti jelenségről van szó, de mégis felmerül valamilyen hiányosság, probléma. A hatodik lehetőség az, hogy a püspök úgy dönt, hogy a bizonyítékok alapján biztosan nem természetfeletti a jelenség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!