Elviselhetetlen lelki szenvedésre hivatkozva engedélyezték az aktív eutanáziát egy 29 éves nőnek Hollandiában

2024. május 16. – 14:51

Másolás

Vágólapra másolva

Megkapta a végső engedélyt az aktív eutanáziára, és a következő hetekben véget is vetethet az életének az a 29 éves holland nő, aki három és fél éve kérvényezte, hogy az elviselhetetlen lelki szenvedése miatt orvosi beavatkozással halhasson meg – írja a Guardian.

Zoraya ter Beek gyerekkora óta krónikus depresszióval, szorongással és személyiségzavarral küzd, 25 évesen döntött úgy, hogy nem akar tovább élni. Esete nagy visszhangot váltott ki. „Az emberek azt gondolják, hogy ha valaki mentálisan beteg, akkor nem tud tisztán gondolkodni, ami sértő” – mondta a Guardiannek. Ter Beek szerint ő és a döntéshozók sem vették félvállról az esetét, a jogszabály szigorú, neki is egy többlépcsős és több évig tartó folyamaton kellett végigmennie, mielőtt elfogadták volna a kérvényét.

Hollandiában 2002 óta garantálja a törvény, hogy mentális problémákkal küzdő emberek is kérvényezhessék az eutanáziát, ennek ellenére viszonylag ritka, hogy emiatt kérje valaki a halálba segítést. 2010-ben két pszichiátriai szenvedéssel kapcsolatos eutanáziát hajtottak végre az országban, 2023-ban 138-at, ami a 9068 eutanáziás haláleset 1,5 százaléka.

A holland törvények szerint ahhoz, hogy valaki jogosult legyen az asszisztált halálra, „elviselhetetlen szenvedést kell átélnie, a javulás esélye nélkül”, valamint teljes mértékben tájékozottnak és cselekvőképesnek kell lennie ahhoz, hogy meghozza a döntést.

Ter Beek nehézségei kora gyermekkorában kezdődtek, krónikus depresszióban, szorongásban és meghatározatlan személyiségzavarban szenved, valamint autizmust is diagnosztizáltak nála. Bár a családja, barátai és felnőttként a párja is próbálta támogatni, elmondása szerint a szerető környezet és a folyamatos terápiák ellenére sem múlt el az önsértése és a szuicid hajlama.

Tíz éve kezdett intenzív kezelésekbe, beleértve a terápiákat, a gyógyszeres kezelést és több mint 30 elektrokonvulzív terápiát (ECT). Ezek során elektromos impulzussal epilepsziás rohamot váltanak ki, ami megváltoztatja az agy biokémiáját, ezáltal megszüntetve egyes kóros állapotokat. Ter Beek esetében azonban ez sem segített. A kezelések 2020 augusztusában értek véget, a fiatal nő decemberben kérvényezte az eutanáziát.

„Ez egy hosszú és bonyolult folyamat. Nem arról van szó, hogy hétfőn eutanáziát kérsz, és péntekre már halott vagy” – hangsúlyozta.

Mint mondta, gondolt már arra, hogy öngyilkos lesz, de egy iskolatársa erőszakos öngyilkossága és annak hatása a lány családjára elrettentette. Ezért döntött az aktív eutanázia mellett. A kérelmét három körben vizsgálták felül különböző szakértői csapatok. „A három és fél év alatt, amíg ez eltartott, soha nem haboztam a döntésemmel kapcsolatban. Bűntudatot éreztem – van egy társam, családom, barátaim, és nem vagyok vak a fájdalmukkal szemben. És éreztem félelmet is. De teljesen eltökéltem, hogy végigcsinálom”.

A kérelmét végül múlt héten fogadták el, Ter Beek a Guardiennek azt mondta, most megkönnyebbülést érez, és már a következő hetekben szeretne meghalni. A kijelölt napon az orvosi csapat a nő otthonában fogja végrehajtani az eutanáziát. Először egy nyugtató injekciót kap majd, a szívét megállító gyógyszert pedig csak akkor adják be neki, amikor már kómába esett. Ezalatt a nő párja is ott lesz, bár Ter Beek a Guardiannek azt mondta, megbeszélték, hogy bármikor kimehet a szobából.

Magyarországon a gyógyíthatatlan ALS-ben szenvedő alkotmányjogász, Karsai Dániel esete hozta be a közbeszédbe az eutanáziát. Karsai korábban a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán is pert indított a magyar állam ellen, hogy méltóságteljesen fejezhesse be életét. Az alkotmányjogász állapota folyamatosan romlik, ma már a nap 24 órájában segítségre szorul, és kommunikálni is egyre nehezebben tud. Múlt héten interjút adott a Telexnek, amelyet ide kattintva tud elolvasni.

Van segítség! Ingyenes, anonim, a nap 24 órájában hívható lelki elsősegély-szolgálat várja a hívásokat a 116-123 és 06-80-810-600 telefonszámon. Ha öngyilkossági gondolatai vannak, kérjük, olvassa el ezt az oldalt, mielőtt kárt tenne magában. Ha másvalakiért aggódik, ezen az oldalon talál tanácsokat, mit tud tenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!