Májusban Kínába látogat Vlagyimir Putyin

2024. május 14. – 11:34

Másolás

Vágólapra másolva

Május 16-17-én tesz állami látogatást Kínában Vlagyimir Putyin orosz elnök, hivatali partnere, Hszi Csin-ping meghívására, ez lesz a hivatalba lépése utáni első külföldi útja – írja az MTI a Kremlre hivatkozva.

Putyin Pekingbe és Harbinba látogat majd el. Utóbbi városban részt vesz a nyolcadik orosz-kínai expó és a negyedik orosz-kínai régióközi együttműködési fórum megnyitó ünnepségén, valamint találkozik a Harbini Műszaki Egyetem diákjaival és tanáraival. A két elnök gálaesten fog megemlékezni a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulójáról.

Az orosz államfő sajtószolgálata szerint Putyin és Hszi „részletesen megvitatja az átfogó partnerség és a stratégiai együttműködés kérdéseinek egész sorát”, valamint „meghatározza az orosz-kínai gyakorlati együttműködés továbbfejlesztésének kulcsfontosságú területeit”. A felek emellett véleménycserét folytatnak a legégetőbb nemzetközi kérdésekről.

A Kreml szerint a megbeszéléseket követően az államfők közös nyilatkozatot tesznek közzé, a felek pedig több kétoldalú dokumentum aláírását tervezik. Putyin a tervek szerint találkozik majd Li Csiang miniszterelnökkel is, akivel a kereskedelmi, a gazdasági és a humanitárius szférában történő együttműködésről fog tárgyalni.

Jurij Usakov, az orosz elnök külpolitikai tanácsadója korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy Putyin útja válasz lesz Hszi első hivatalos látogatására, amely tavaly az elnöki eskütétele után Moszkvába vezetett. A diplomáciai protokoll szerint az állami látogatás státusza a legmagasabb a külföldi látogatások rangsorában.

Putyin legutóbb tavaly októberben járt Pekingben, ahol az Egy övezet, egy út fórum fő vendége volt.

További orosz-ukrán híreink:

  • Nyilvánosan előre be nem jelentett látogatást tesz Ukrajnában Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere. A miniszter vonattal érkezett Kijevbe Lengyelországból, a délkelet-lengyelországi Rzeszów városából, amelynek repülőtere ma már jelentős logisztikai csomópont, védelmi szállítmányok és humanitárius segélyek indulnak innen Ukrajnába. Blinken Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel is találkozott
  • Blinken azt mondta Zelenszkijnek, hogy a már megérkezett és az úton lévő fegyverek is változást fognak hozni Ukrajnában, Zelenszkij pedig hangsúlyozta, hogy légvédelmi eszközökre van szükség.
  • Vesztegetés gyanúja miatt letartóztatták az orosz védelmi minisztérium egyik vezetőjét, miután ingatlanain több mint 1 millió dollár készpénzt és értékeket találtak nála, közölték kedden orosz nyomozók. Jurij Kuznyecov letartóztatása az elmúlt évek legnagyobb kormányzati korrupciós botrányának kiszélesedését jelzi, két nappal azután, hogy Vlagyimir Putyin elnök váratlanul leváltotta Szergej Sojgut a védelmi miniszteri posztról.
  • Az oroszok arról adtak tájékoztatást, hogy egy ukrán dróntámadás miatt kisiklott és kigyulladt egy orosz tehervonat a dél-oroszországi Volgográd régióban. Az Orosz Vasutak csak annyit közölt, hogy a kisiklást illetéktelen személyek beavatkozása okozta, de az orosz média szerint a vonatot drón támadta meg. Az orosz biztonsági szolgálatokhoz kapcsolódó Baza Telegram csatorna által közzétett felvételeken egy vasútvonal mellett tehervagonok láthatók szétszórtan.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!