Erősödő antiszemitizmust lát a holland kormányfő a palesztinpárti tüntetésekben

2024. május 9. – 13:26

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt napokban az Amszterdami Egyetemen és környékén zajló palesztinpárti tüntetések átlépték a megengedett határokat – idézte az MTI a holland kormányfő csütörtöki posztját az X-ről.

„Egyre gyakrabban, egyre durvábban vádolják a hollandiai zsidókat a Gázában tapasztalható erőszakkal. Ez igazságtalanság! Ez antiszemitizmus, amely ellen küzdenünk kell” – írta Mark Rutte.

Megerősítette, hogy a tüntetés mindig is megengedett, de a rendőrség elleni erőszak és a pusztítás soha. „Hagyják abba!” – szólította fel a tüntetőket, majd közölte, hogy hétfőn, hágai rezidenciáján megbeszélést folytat civil szervezetekkel. „Az antiszemitizmusnak nem lehet helye Hollandiában.”

Az Amszterdami Egyetem (UvA) campusán hétfő óta zajlanak palesztinbarát diáktüntetések. A tiltakozók tábort vertek az intézmény területén, elbarikádozták az utakat, és felszólították az egyetem vezetőségét, hogy szakítsa meg kapcsolatait az izraeli felsőoktatási intézményekkel a Gázai övezetben zajló háború miatt.

A rohamrendőrség kedd kora reggel feloszlatta a tüntetést, és több mint száz embert vettek őrizetbe. A tiltakozáshoz más amszterdami egyetemek is csatlakoztak, szerda reggeltől pedig az Utrechti Egyetemen is demonstrálnak a diákok. Szerda este mindkét helyszínen rohamrendőröket vetettek be. Utrechtben mintegy 40 embert vittek el a helyszínről, de nem tartoztatták le őket – közölték a helyi hatóságok. Az egyetem később közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy hétfőig az intézmény minden belvárosi épülete zárva marad, hogy „megelőzzék a további zavargásokat és a kockázatos helyzetek kialakulását”.

Az UvA két belvárosi székházánál 32 letartóztatás történt szerda este, de éjfélre elcsendesedett a környék. A rohamrendőrök kotrógépekkel áttörték a tiltakozók által épített barikádokat. Dilan Yesilgöz holland igazságügyi miniszter X-en közzétett bejegyzésében felhívta a figyelmet, hogy a tüntetőknek meg kell téríteniük az általuk okozott anyagi károkat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!