Izrael szerint kiábrándító, hogy Joe Biden azt mondta, nem ad több fegyvert Izraelnek, ha bevonul Rafahba

2024. május 9. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

Hírösszefoglalónk a gázai-izraeli háború legfontosabb eseményeiről.

Joe Biden amerikai elnök figyelmeztette Izraelt, hogy az Egyesült Államok leállítja bizonyos fegyverek szállítását, ha az ország nagyobb szárazföldi hadműveletet indít a gázai Rafah városában.

„Ha bemennek Rafahba, nem szállítok olyan fegyvereket, amelyeket történelmileg Rafah ellen használtak”

– mondta a CNN-nek adott interjúban. Hozzátette, hogy „továbbra is biztosítani fogja Izrael biztonságát”. A Gázai övezet déli részének zsúfolt része Izrael szerint a Hamász utolsó nagy fellegvára. Amerikai tisztviselők a héten arra figyelmeztettek, hogy egy hadművelet a városban – ahol a lakosság a Gáza más részeiből menekülőkkel telt meg – jelentős civil áldozatokkal járhat.

„Civilek haltak meg Gázában ezek miatt a bombák miatt” – mondta az interjúban az amerikai elnök.

Joe Biden ennek ellenére világossá tette, hogy védelmi célú fegyverekkel továbbra is ellátják Izraelt, a többi között például a Vaskupola légvédelmi rendszerhez. „Továbbra is garantáljuk Izrael biztonságát a Vaskupola révén, és támogatjuk képességeit, hogy reagáljon az olyan támadásokra, amilyenek a közelmúltban is érték a Közel-Keletről.

De az egyszerűen nem helyes. Nem szállítunk hozzá fegyvereket és tüzérségi lőszert” – utalt Biden a Rafah ellen tervezett támadásra.

A BBC egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselőre hivatkozva már szerdán arról számolt be, hogy az Egyesült Államok a múlt héten szüneteltette az Izraelnek szánt bombaszállítmányokat, mivel aggályosnak tartotta, hogy a Gázai övezet déli részén, Rafahban nagyszabású szárazföldi műveletet hajtanak végre.

Izrael a héten „korlátozott” műveletet kezdett Rafahnál, ahol csaknem másfél millió palesztin keresett menedéket az övezet többi részén dúló háború elől. Biden azt mondta, hogy nem tekinti Izrael jelenlegi műveleteit teljes körű inváziónak, mert nem lakossági központokra mértek csapást.

Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete az izraeli közszolgálati rádióban csütörtökön azt nyilatkozta, az amerikai elnök nyilatkozata kiábrándító. Erdan szerint Biden megjegyzéseit Izrael ellenségei, Irán, a Hamász és a Hezbollah úgy értelmeznék, hogy „valami olyasmi, ami reményt ad nekik a sikerre”. „Ha Izrael nem léphet be egy olyan fontos és központi területre, mint Rafah, ahol terroristák, túszok és a Hamász vezetői ezrei vannak, akkor pontosan hogyan is érhetnénk el a céljainkat?” – mondta.

Bezalel Smotrich izraeli szélsőjobboldali pénzügyminiszter kijelentette, hogy kormánya az amerikai fenyegetés ellenére is folytatja gázai céljait. „Teljes győzelmet fogunk elérni ebben a háborúban Biden elnök tiltakozása és a fegyverembargó ellenére. Folytatnunk kell a háborút, amíg a Hamászt teljesen meg nem semmisítjük, és túszaink haza nem térnek. Ez magában foglalja Rafah teljes elfoglalását, és minél hamarabb, annál jobb” – mondta.

További hírek

  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azt mondja, hogy már csak három napra maradt üzemanyaga a Gázai övezet déli részén végzett orvosi műveleteihez, és a hiány miatt Rafah város három kórházának egyikét már le kellett zárni. Az Egyiptommal közös rafahi határátkelőt azóta zárták le, hogy az izraeli hadsereg kedden kora reggel átvette az ellenőrzést a palesztin oldalon, megakadályozva a létfontosságú humanitárius segélyek bejutását. Izrael közölte, hogy szerdán újra megnyitotta a Kerem Shalom átkelőt, a segélyek másik fő belépési pontját, a Világélelmezési Program (WFP) szerint azonban eddig semmilyen segély nem érkezett be. (Guardian)
  • Egy gépkocsira mért izraeli légicsapásban négy ember meghalt Dél-Libanonban – közölte a libanoni polgári védelem. Biztonsági források szerint a megöltek a Hezbollah fegyveres csoport tagjai voltak. (Reuters)
  • A Hamász szerdán kijelentette, hogy nem hajlandó további engedményeket tenni Izraelnek a gázai tűzszünetről szóló tárgyalásokon, noha Kairóban még folynak a tárgyalások. Izzat el-Reshiq, a Hamász katari politikai irodájának tagja szerdán késő este egy nyilatkozatban közölte, hogy a csoport nem lép túl az általa hétfőn elfogadott tűzszüneti javaslaton. Benjámin Netanjahu még aznap közölte, hogy ezek a feltételek messze vannak attól, amit Izrael szeretne elérni. A Hamász szerint Izrael nem gondolja komolyan a megállapodás elérését, és a tárgyalást csak álcaként használja arra, hogy megszállja Rafahot és elfoglalja a rafahi átkelőt. (Reuters)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!