Nem indulhat az orosz választásokon az, akit külföldi ügynöknek minősítenek

2024. május 6. – 21:05

Másolás

Vágólapra másolva

Olyan törvénymódosítási javaslatokat fogadott el az orosz parlament alsóháza hétfőn, amik megtiltják a külföldi ügynöknek minősített személyeknek, hogy választásokon bármilyen szinten jelöltek, jelöltek meghatalmazottai vagy megfigyelők legyenek – írja az MTI.

A több különböző jogszabályban elfogadott módosítások értelmében az aspiráns nem szerepelhet a külföldi ügynöki nyilvántartásban mindaddig, amíg benyújtja a jelöltté nyilvánításához vagy jelöltlista nyilvántartásba vételéhez szükséges iratokat. Az egyik módosított törvény egyenesen megtiltja a külföldi ügynököknek választott tisztségek betöltését.

A jelenleg hatályos normák nem korlátozzák a külföldi ügynökök passzív választási jogát, de megtiltják számukra, hogy közhatalom szerveinél kinevezett pozíciókat töltsenek be, köztisztviselők, valamint választási bizottságok tagjai legyenek.

Az új törvény szerint a választásokon bármilyen szinten már bejegyzett jelölt nem tehető fel a külföldi ügynökök nyilvántartásába. Ugyanakkor a közhatalom szerveinél tisztséget betöltő külföldi ügynökök jogköre határidő előtt megszűnik, ha a törvény hatálybalépésétől számított 180 napon belül nem töröltetik nevüket az ügynöklistáról.

A módosítások értelmében a külföldi ügynökök, valamint a szélsőséges vagy terrorszervezetek tevékenységében részt vevő személyek nyilvántartásában szereplők semmilyen szinten nem lehetnek választási megfigyelők, de jelöltek meghatalmazottjai sem.

Az utóbbi kategóriába sorolt személyek szintén nem lehetnek szavazati joggal rendelkező tagjai a választási bizottságoknak. Ugyanez a korlátozás vonatkozik majd azokra is, akiket szélsőséges jelképek használata miatt vontak közigazgatási felelősségre.

A módosítások az eddigieknél szigorúbb követelményeket állapítanak meg a választásokon részt vevő nemzetközi megfigyelőkkel szemben is.

Oroszországban legközelebb szeptemberben tartanak választásokat. Akkor 19 kormányzói posztról, valamint 13 regionális parlament, továbbá számos helyi önkormányzati testület és tanács mandátumairól lehet majd szavazni, és egy pótválasztást tartanak a szövetségi parlament alsóházába is.

Oroszországban előszeretettel aggatják a jelzőt mindenkire, aki kritikus Putyin rendszerével szemben. Áprilisban például a BBC orosz tudósítója járt így, januárban pedig Borisz Akunyint, az ország egyik legnépszerűbb regényíróját minősítették külföldi ügynöknek.

Az orosz kormány nemcsak az ukrajnai orosz invázió kritikusainak, hanem a Kreml egyéb politikáit megkérdőjelező hangok, köztük a kultúra kiemelkedő személyiségeinek, a médiaszervezeteknek és a civil társadalmi csoportoknak a marginalizálására is használja a „külföldi ügynök”-nek minősítést.

A „külföldi ügynököknek” minden nyilvános megjelenésükben ekként kell azonosítaniuk magukat, és megterhelő pénzügyi beszámolási kötelezettségekkel is szembe kell nézniük.

Grúziában (Georgia) már többször is hatalmas tüntetést szerveztek, mert a kormány az oroszhoz hasonló külföldiügynök-törvényen dolgozik. A rendőrség ezeket brutálisan le szokta verni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!