Oroszország külföldi ügynöknek minősítette a BBC orosz tudósítóját

2024. április 13. – 08:17

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz igazságügyi minisztérium külföldi ügynöknek minősítette a BBC orosz tudósítóját, Ilja Barabanovot és Aszja Kazanceva tudományos újságírót – írja a BBC.

Barabanov rendszeresen tudósított Oroszország Ukrajna elleni háborújáról és a Wagner zsoldoscsoportról is.

A BBC elítélte a minisztérium döntését. „A BBC világszerte megbízható és független hírforrásként szerzett hírnevet. A BBC News Russian 80 éve az oroszul beszélők számára a pontos és pártatlan hírek létfontosságú forrása. Hihetetlenül büszkék vagyunk minden újságírónkra, és most az a legfontosabb feladatunk, hogy támogassuk Ilját és minden kollégáját, hogy mindannyian folytatni tudják munkájukat, hogy egy ilyen fontos időszakban is tudósíthassanak Oroszországról” – írta a lap. Baranov már külföldön él, onnan tudósít a háborúról.

Kazanceva nemrég aláírta az orosz tudósok és tudományos újságírók nyílt levelét, amelyben az orosz csapatok kivonulását követelik Ukrajnából. Januárban hagyta el Oroszországot, mondván, hogy háborúpárti személyek zaklatják, előadásait és könyvbemutatóit pedig törölték.

Az orosz kormány nemcsak az ukrajnai orosz invázió kritikusainak, hanem a Kreml egyéb politikáit megkérdőjelező hangok, köztük a kultúra kiemelkedő személyiségeinek, a médiaszervezeteknek és a civil társadalmi csoportoknak a marginalizálására is használja a „külföldi ügynök”-nek minősítést. A „külföldi ügynököknek” minden nyilvános megjelenésükben ekként kell azonosítaniuk magukat, és megterhelő pénzügyi beszámolási kötelezettségekkel is szembe kell nézniük.

Idén januárban Borisz Akunyint, az ország egyik legnépszerűbb regényíróját minősítették külföldi ügynöknek. A 67 éves férfi közismert arról, hogy régóta bírálja Vlagyimir Putyin elnököt, és ellenezte Oroszország ukrajnai invázióját is. A háború előtt Akunyin detektívregényei bestsellerek voltak Oroszországban, amíg a hatóságok be nem tiltották a könyveit. Az igazságügyi minisztérium később azzal is megvádolta, hogy pénzt gyűjtött az ukrán hadsereg támogatására.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!