John Swinney lesz Skócia új miniszterelnöke

2024. május 6. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

John Swinney korábbi miniszterelnök-helyettes lesz Skócia következő kormányfője, miután hétfőn ő vette át a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetői tisztségét, írta az MTI.

John Swinney, Skócia következő miniszterelnöke – Fotó: Andy Buchanan / AFP
John Swinney, Skócia következő miniszterelnöke – Fotó: Andy Buchanan / AFP

Swinney elődje, Humza Yousaf egy hete jelentette be, hogy távozik az SNP és így a skót kormány éléről. Döntésének előzményeként Yousaf felmondta az SNP és a Zöldek 2021-ben kötött kormányzati együttműködési megállapodását, mire a zöldpárti miniszterek kiléptek a kormányból és csatlakoztak a Skóciában ellenzékben lévő Konzervatív Párt Yousaf személye ellen kezdeményezett bizalmatlansági indítványához.

A szavazást végül nem tartották meg, mivel Humza Yousaf múlt hétfőn bejelentette lemondását, elismerve, hogy alábecsülte azokat az indulatokat, amelyeket a Zöldekkel folytatott kormányzati együttműködés felmondásáról – és ennek előzményeként a hosszú távú környezetvédelmi célok visszavonásáról – hozott döntése szított az SNP eddigi zöldpárti szövetségesei körében.

A hétfő délután lejárt nevezési határidőig senki nem jelentette be hivatalosan, hogy indulni kíván a pártvezetői tisztségért. Így a 60 éves John Swinney ellenjelölt nélkül lett a Skót Nemzeti Párt új vezetője, és várhatóan a héten átveszi a miniszterelnöki posztot. Swinney 2000 és 2004 között is az SNP vezetője volt, de akkor belső viták miatt távozott.

A 17 éve kormányzó SNP elsődleges politikai programja Skócia függetlenné válása. Erről 2014 szeptemberében már tartottak egy népszavazást, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!