Elfogtak három embert a Kanada és India között diplomáciai vihart okozó gyilkosság ügyében

2024. május 4. – 06:30

Másolás

Vágólapra másolva


Három indiai állampolgárt letartóztattak és vádat is emeltek ellenük annak a szikh szeparatista vezetőnek a meggyilkolása miatt, ami komoly diplomáciai vihart váltott ki Kanada és India között, írja a BBC.

A kanadai állampolgárságú Hardeep Singh Nijjart 2020-ban nyilvánították terroristának Indiában. A férfit két álarcos fegyveres lőtte le az autójában egy szikh templom előtt 2023. június 18-án a kanadai Brit Kolumbiában.

A rendőrség szerint mind a három gyanúsított évek óta Kanadában él, a nyomozás pedig tovább folyik, többek között az „indiai kormánnyal való kapcsolatok” ügyében.

Tavaly ősszel mélypontra süllyedtek a diplomáciai kapcsolatok Kanada és India között, miután Justin Trudeau kanadai miniszterelnök bejelentette, hogy a kanadai hírszerzés vizsgálja, hogy „az indiai kormány ügynökei” részt vettek-e a gyilkosságban. India tagadta, hogy köze lett volna a gyilkossághoz, szerintük Kanada célja a vádaskodással elterelni a figyelmet a khalisztáni mozgalom terroristáiról és szélsőségeseiről, akiknek menedéket nyújtott.

A khalisztáni mozgalom – ami az anyaországtól elszakadva önálló államot hozna létre a szikh vallás híveinek – az 1980-as években volt a legerősebb, amikor a szikh többségű indiai Pandzsáb államban erőszakos lázadás tört ki. A lázadást leverték, Indiában ma már nem számít jelentős mozgalomnak, de a Kanadában, Ausztráliában és az Egyesült Királyságban élő szikh diaszpóra körében a mai napig népszerűnek számít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!