Mélypontra süllyedt India és Kanada kapcsolata egy kanadai szikh vezető meggyilkolása után

2023. szeptember 21. – 14:30

Másolás

Vágólapra másolva

Mélypontra süllyedtek a diplomáciai kapcsolatok Kanada és India között, miután hétfőn Justin Trudeau kanadai miniszterelnök bejelentette, hogy a kanadai hírszerzés vizsgálja, hogy „az indiai kormány ügynökei” részt vettek-e Hardeep Singh Nijjar kanadai állampolgár meggyilkolásában – írja a BBC.

A szikh szeparatista Nijjart 2020-ban nyilvánították terroristának Indiában. A férfit két álarcos fegyveres lőtte le az autójában egy szikh templom előtt június 18-án a kanadai Brit Columbiában. Jelenleg is tart a nyomozás az ügyben.

„Egy külföldi kormány bármilyen fokú részvétele egy kanadai állampolgár kanadai földön történő meggyilkolásában a szuverenitásunk elfogadhatatlan megsértése” – jelentette ki Trudeau hétfőn a kanadai parlamentben.

India tagadja, hogy köze lenne a gyilkossághoz, és azt állítja, Kanada célja, hogy a vádaskodással elterelje a figyelmet a khalisztáni mozgalom terroristáiról és szélsőségeseiről, akiknek menedéket nyújtott.

A khalisztáni mozgalom – ami az anyaországtól elszakadva önálló államot hozna létre a szikh vallás híveinek – az 1980-as években volt a legerősebb, amikor a szikh többségű indiai Pandzsáb államban erőszakos lázadás tört ki. A lázadást leverték, Indiában ma már nem számít jelentős mozgalomnak, de a Kanadában, Ausztráliában és az Egyesült Királyságban élő szikh diaszpóra körében a mai napig népszerűnek számít.

Kanada hétfőn kiutasította az indiai hírszerzés helyi igazgatóját, Pavan Kumar Rait, válaszul kedden India egy magas rangú kanadai diplomatát utasított ki.

India csütörtökön felfüggesztette a kanadai állampolgároknak nyújtott vízumszolgáltatásokat is.

A vízumok felfüggesztéséről szóló üzenet először csütörtökön jelent meg az indiai vízumszolgáltató honlapján. „Fontos közlemény az indiai képviselettől: operatív okok miatt 2023. szeptember 21-i hatállyal, további értesítésig felfüggesztjük az indiai vízumszolgáltatásokat” – állt a közleményben.

Kanadában 1,4 millió indiai származású ember él, ami a 2021-es népszámlálás szerint az ország lakosságának 3,7 százalékát teszi ki. India küldi a legtöbb nemzetközi diákot is Kanadába – 2022-ben ők tették ki az összes tengerentúli diák 40 százalékát, 320 000 főt.

Kanadában él a legnagyobb szikh népesség is Indián kívül, közel 780 000 szikh emberrel, ami az ország lakosságának több mint 2 százaléka. Az országban számos Khalisztán-párti tüntetést tartottak az elmúlt évtizedekben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!