Joe Biden szerint India és Japán idegengyűlölő, ezért nem látják szívesen a bevándorlókat

2024. május 3. – 07:40

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök idegengyűlölőnek nevezte Japánt és Indiát, és Oroszországgal és Kínával együtt olyan országoknak minősítette őket, amelyek nem akarnak bevándorlókat – írja a BBC.

Biden szerda este egy kampányadománygyűjtő rendezvényen, túlnyomórészt ázsiai-amerikai közönség előtt beszélve azt mondta, hogy az amerikai választások idén novemberben a „szabadságról, Amerikáról és a demokráciáról” szólnak.

„Miért? Mert szívesen látjuk a bevándorlókat. Gondoljanak bele. Miért akadozik Kína gazdaságilag annyira? Miért van bajban Japán? Miért van Oroszország? Miért India? Mert idegengyűlölőek. Nem akarnak bevándorlókat” – mondta.

India és Japán is az USA szoros szövetségese, Biden néhány héttel ezelőtt a japán miniszterelnök látogatása során „megbonthatatlannak” nevezte az amerikai–japán szövetséget.

A Fehér Ház szerint az amerikai elnök egyik országot sem akarta megsérteni. John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő szerint Biden az amerikai bevándorlási politikára vonatkozó tágabb értelemben vett megjegyzéseket tett. „Szövetségeseink és partnereink jól tudják, hogy Joe Biden mennyire nagyra értékeli őket, a barátságukat, és az együttműködésüket”.

Biden kijelentése egyébként nem csak emiatt a megjegyzés miatt billegett. Bár Japánban, Indiában és Kínában viszonylag kevés a külföldön született munkavállaló, Oroszország nagymértékben függ a bevándorlóktól, akiknek nagy része Közép-Ázsiából érkezik. Japánban évtizedek óta a világ egyik legszigorúbb bevándorlási politikája érvényesül, az utóbbi időben azonban a folyamatosan csökkenő népességszámot a külföldi munkavállalók beutazásának megkönnyítésével is igyekszik kezelni.

Japánban és Kínában valóban lassul a gazdasági növekedés, Oroszország militarizált gazdasága viszont tavaly kissé fellendült. India eközben folyamatos növekedést tapasztalt, és 2023-ban az Egyesült Királyságot megelőzve a világ ötödik legnagyobb gazdasága lesz.

Biden, aki a 2020-as kampánya alatt többször is idegengyűlölőnek minősítette Donald Trump volt amerikai elnököt, maga is egyre szigorúbb megközelítést alkalmaz a bevándorlással kapcsolatban.

India és Japán egyelőre hivatalosan nem reagált az amerikai elnök megjegyzéseire.

Joe Biden nemrég Pápua Új-Guineát haragította magára azzal, hogy egy rendezvényen arról beszélt, a nagybátyját kannibál pápua új-guineaiak ették meg a második világháború alatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!