A pápua új-guineai miniszterelnök szerint Biden megsértette az országát, amikor kannibál szigetlakókról beszélt

2024. április 22. – 13:39

Másolás

Vágólapra másolva

Joe Biden amerikai elnök megsértette Pápua Új-Guineát, amikor egy beszédében az országra rásütötte a kannibalizmus bélyegét azzal, hogy felvetette: a második világháború idején ott eltűnt nagybátyját emberevők ehették meg – jelentette ki James Marape, a csendes-óceáni szigetország miniszterelnöke az MTI beszámolója szerint.

Joe Biden a második világháborúban eltűnt amerikai katonák pennsylvaniai emlékművénél tett látogatása során idézett fel egy történetet, miszerint

Bosie bácsikájának Új-Guineában lőtték le a gépét, a holttestét viszont soha nem találták mert, mert „Új-Guineának azon a részén akkoriban rengeteg kannibál volt”.

Ahogy azt korábban írtuk, Biden történetével nem is az a legnagyobb baj, hogy azt sugallja, a kannibálok bármilyen égből pottyant fehér embert megettek (ahogy arra szakértők is felhívták a figyelmet, valóban éltek a szigeten kannibál törzsek, de csak szigorú rituális keretek között ettek emberhúst), hanem az, hogy az amerikai katonai feljegyzések szerint Ambrose J. Finnegan Jr. hadnagy gépe motorhiba miatt zuhant le, ráadásul nem a szigetre, hanem a Csendes-óceánba, ezért nem találták meg a holttestét. A hivatalos jelentésekben tehát nyoma sincs annak, hogy „Bosie bácsi” kannibálok áldozata lett volna.

Marape hangsúlyozta, Pápua Új-Guinea „nem érdemli meg, hogy ily módon megbélyegezzék”, és egyben megragadta az alkalmat, hogy felszólítsa Bident, hogy intézkedjen a második világháborúban a csendes-óceáni szigetvilágban fellelhető maradványok eltakarításáról, hogy nagybátyja, „Ambrose Finnegan, és más amerikai katonák eltűnésének valódi körülményeit tisztázni lehessen”.

Biden megjegyzései különösen rosszkor jöttek az óceániai térséggel egyébként baráti viszonyokat kialakítani próbáló Egyesült Államok számára.

Pápua Új-Guinea az Egyesült Államok stratégiai szövetségese a térségben a kínai befolyás ellensúlyozására. Washington tavaly írt alá védelmi együttműködési megállapodást a szigetországgal, míg Peking a közeli Salamon-szigetekkel kötött biztonsági paktumot.

Vang Ji kínai külügyminiszter vasárnap a pápua új-guineai fővárosban, Port Moresbyben folytatott tárgyalásokat a miniszterelnökkel a szorosabb gazdasági kapcsolatok kiépítése érdekében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!