Ha ma véget érne a gázai háború, akkor is legalább 2040-ig tartana a lakóházak újjáépítése

2024. május 2. – 18:41

Ha ma véget érne a gázai háború, akkor is legalább 2040-ig tartana a lakóházak újjáépítése
Készül a falafel Kán Júnisz romjai között Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Hírösszefoglalónk az izraeli-palesztin konfliktusról.

  • Az ENSZ Fejlesztési Programjának számításai szerint ha ma befejeződne a gázai háború, a korábbi konfliktusok után tapasztalt ütem ötszörösére sikerülne felpörgetni az építkezéseket, a Gázai-övezetben elpusztult házak újjáépítése akkor is 2040-ig elhúzódna – és akkor még nem is kerülne sor a megrongálódott épületek tatarozására. Az ENSZ legújabb számítása szerint az izraeli fegyveres erők október 7-e óta a mintegy 30 ezerre tehető Hamász-harcos levadászása érdekében 79 ezer házat semmisítettek meg teljesen, és csaknem 300 ezret megrongáltak. (Reuters)
  • A gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint az elmúlt 24 órában 28 ember vesztette életét és 51-en sebesültek meg izraeli légicsapásokban. A Hamász által vezetett tárca – nagyjából megbízhatónak tartott – összesítése szerint október 7-e óta 34 596 palesztin vesztette életét és 77 816-an sérültek meg. Izrael az október 7-én meggyilkolt nagyjából 1200 polgárán kívül a szárazföldi offenzívában eddig 263 katonát veszített. (Guardian)
  • Az ENSZ Élelmezésügyi Programja szerint a Gázai-övezet élelmiszerellátása csekély mértékben, de javult az elmúlt hetekben, de újabb humanitárius útvonalak megnyitására van szükség ahhoz, hogy az összes éhező élelmiszerhez jusson. Shaza Moghraby, a szervezet szóvivője szerint a Gáza északi részén fekvő Erec határátkelőhely szerdai megnyitásával

azok az emberek, akik állateledelből próbáltak kenyeret sütni maguknak, hat hónapja először végre valódi kenyér ízét érezhetik szájukban.

  • Kolumbia a Gázában elkövetett „népirtásra” hivatkozva csütörtöki hatállyal megszakítja Izraellel fenntartott diplomáciai kapcsolatait. – jelentette be az ország 2022-ben megválasztott baloldali elnöke, Gustav Petro egy bogotái tömegrendezvényen. Kolumba hagyományosan Izrael egyik legstabilabb latin-amerikai partnerének számított, azonban a baloldali gerillamozgalmi háttérrel rendelkező Petro hatalomra lépésével ez a viszony gyorsan hűvössé, majd a gázai háború kitörésével fagyossá vált. Kolumbia szomszédja, a szintén baloldali vezetés alatt álló Bolívia már 2023-ban megszakította a diplomáciai kapcsolatait Izraellel. (CNN)
  • Szaúd-Arábiában szigorítottak a közösségi média cenzúráján, ezúttal a gázai háborúval kapcsolatban posztolókra csapnak le a hatóságok. A Bloombergnek súgó szaúdi diplomaték és emberi jogi aktivisták szerint október 7-e után megugrott a letartóztatások száma és a politikai foglyoknak fenntartott szigorított börtönök kihasználtsága. A lap forrásai szerint ez a jelenség nem feltétlenül magyarázható a fokozódó palesztinbarát aktivitással, de elképzelhető az összefüggés. Ahogy az iszlám világban szinte mindenütt, úgy Szaúd-Arábiában is magasba szökött az alapból sem elhanyagolható Izrael-ellenesség; ugyan a térségből csak gyér felmérésekkel rendelkezünk, de ezek alapján a szaúdi lakosság 96 százaléka szakítana meg minden kapcsolatot Izraellel. A közérzület azonban nem esik egybe a rijádi vezetés óvatos, kiváró magatartásával, és a rezsim attól tart, hogy az Izrael-ellenesség átcsaphat az uralmat gyakorló Mohamed bin Szalmán trónörökös elleni mozgolódásokba.
  • A BBC mobiltelefonok és biztonsági kamerák felvételei, szemtanúk beszámolói, a helyszín tanulmányozása, izraeli katonai beszámolók és szakértői elemzések alapján arra jutott, hogy izraeli katonák tavaly november végén alapos indok nélkül lőttek fejbe hátulról egy 8 éves palesztin gyereket. Az IDF arra hivatkozott, hogy Adam egy robbanószerekezetet tartott a kezében, amikor felbukkant az utcában egy izraeli páncélozott járművekből álló konvoj, azonban erre semmilyen bizonyíték nincs. A BBC által megkérdezett szakértők szerint még ha valóban lett volna Adamnál egy gyanús szerkezet, akkor sem indokolt egy sufnibombák ellen védett páncélosból tüzet nyitni egy gyerekre, mikor tovább is lehet hajtani. A brit lap felhívja a figyelmet arra, hogy az 1967 óta izraeli megszállás alatt álló, és a telepesmozgalom fő célpontjának számító Ciszjordániában bizonyíthatóan megszaporodtak a palesztinok elleni atrocitások, melyek a helyiek elüldözését célozzák. Egy BBC-nek nyilatkozó volt izraeli katona szerint talán akkor lehetnének következményei Izraelben egy ilyen incidensnek, „ha közvetlen közelről végezték volna ki a gyereket” , de a statisztikák szerint a ciszjordániai incidensek kevesebb mint egy százalékából lesz büntetőügy. Az ENSZ mindenesetre gyanúsnak tartja, hogy Adam (és 15 éves barátja) lelövésével Izrael háborús bűncselekményt követett el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!