Mesterséges intelligenciával védekeznének a medvetámadások ellen Japánban

2024. április 30. – 06:05

Másolás

Vágólapra másolva

Egy mesterséges intelligencia (MI) által vezérelt applikációval védekeznének Japánban a megszaporodott medvetámadások ellen, írja a Guardian. Az országban idén rekordmennyiségű medvetámadást regisztráltak.

Az új fejlesztést Tojama prefektúrában tesztelik először, és a szoftver biztonsági és térfigyelő kamerákat monitorozva lesz majd képes azonnal értesítést küldeni a hatóságoknak, vadőröknek és állatbefogóknak, ha medvét érzékelnek lakott területen. Az MI-t ezenkívül arra is használják, hogy megvizsgálják a medvék mozgásának irányát, így jobban megérthessék a kutatók, hogy miért mentek annyira közel az emberekhez.

Csak most márciusig összesen 219-en sérültek meg medvetámadásokban, ebből hatan belehaltak sérüléseikbe. Ez a legmagasabb szám azóta, hogy nyilvántartják az ehhez hasonló eseteket.

Szakértők szerint a japán medvék egyre nehezebben találnak táplálékot, például bükkdiót és makkot a természetes élőhelyeiken. A jelenséghez az is közrejátszik, hogy szép lassan elnéptelenednek a kis japán vidéki települések, és a kevés ember miatt a medvék is bátrabbak lettek. Egy két nappal ezelőtti felvételen jól látni, hogy egy medvekölyök azonnal rátámad egy erdei úton közlekedő autóra, amelynek gond nélkül megrepeszti a szélvédőjét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!