Már négy halálos áldozata van a hétvégi amerikai tornádóknak

2024. április 29. – 05:28

Másolás

Vágólapra másolva

Óriási károkat okoztak a tornádók hétvégén az USA-ban, Oklahoma állam több településén szinte teljesen megsemmisítették az épületeket. A legsúlyosabb károkat Sulphur kisvárosból jelentették, ahol a belváros nagy részét letarolta a tornádó. Egy helyi bár romjai között találtak meg egy halálos áldozatot. Összesen négy áldozata van a hétvégi tornádóknak.

Kevin Stitt kormányzó a helyszínen „hihetetlen pusztításként” írta le a látványt, és arról is beszámolt, hogy a településen 30 ember sérült meg, az állam teljes területén pedig mintegy 100 embert kellett sérülések miatt ellátni, amelyeket a visszahulló törmelékek, vagy összedőlő épületek okoztak.

Sulphur kisvárosban okozta a legnagyobb károkat a tornádó – Fotó: Bryan Terry / The Oklahoman / Usa Today Network / Reuters Sulphur kisvárosban okozta a legnagyobb károkat a tornádó – Fotó: Bryan Terry / The Oklahoman / Usa Today Network / Reuters
Sulphur kisvárosban okozta a legnagyobb károkat a tornádó – Fotó: Bryan Terry / The Oklahoman / Usa Today Network / Reuters

Holdenville városban két ember vesztette életét a forgószél miatt, ami ott tucatnyi házat döntött romba, míg a negyedik halálos áldozatot egy autópálya közelében találták meg.

A tornádók mellett a viharral járó heves esők további károkat okoztak, és mintegy 20 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás. Oklahoma államon kívül Texas, Kansas, Missouri, Arkansas államokban is óriási viharok voltak szombaton és vasárnap.

Pénteken Nebraska és Iowa államban okozott súlyos károkat a viharos időjárás, számos helyen tornádókkal. A Nebraska állambeli Omaha közelében okozta a legnagyobb pusztítást a vihar, ahol számos lakóház megsemmisült meg, és összedőlt egy üzemépület is, ahol 70 ember tartózkodott. A hatóságok „csodával határos szerencsének” mondták, hogy senki nem halt meg, és csak három embert kellett ellátni sérülésekkel.

Nebraska és Iowa kormányzója is államának a katasztrófa sújtotta területére látogatott, és mindketten bejelentették, hogy a károk felszámolásához és az újjáépítéshez a szövetségi kormány segítségét kérik. A meteorológusok szerint a Nebraskában kialakult legerősebb tornádó helyenként 250 kilométeres óránkénti sebességet meghaladó széllökésekkel haladt. (MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!