Irakban mostantól bűncselekmény az azonos neműek közötti kapcsolat

2024. április 28. – 11:40

Másolás

Vágólapra másolva

Irak bűncselekménnyé nyilvánítja az azonos neműek közötti kapcsolatot, egy frissen elfogadott törvény szerint ugyanis az ilyenért akár 10-15 év börtön is járhat, írja a BBC.

A törvény támogatói szerint az új jogszabály segít fenntartani az országban a vallási értékeket, míg jogvédők szerint ez az LMBTQ-emberek elleni jogsértés.

A transzneműeket szintén megbüntetik, ők 1-3 év közötti börtönbüntetést is kaphatnak. Ahogy börtönre számíthatnak azok is, akik a homoszexualitást vagy prostitúciót népszerűsítik, azok a férfiak, akik „szándékosan” nőként viselkednek, azok az orvosok, akik nemváltoztató műtéteket csinálnak, és azok is, akik „feleségcserében” vesznek részt.

A törvénynek egy korábbi változata még halállal büntette volna az azonos neműek közti kapcsolatot, de ezt végül az Egyesült Államok és már nyugati országok ellenállása után börtönbüntetésre módosították. Már korábban elfogadták volna a törvényt, csak még megvárták, amíg az iraki miniszterelnök, Mohamed Shia al-Sudani letudja az áprilisi amerikai látogatását.

Az LMBTQ-emberek már eddig is célpontok voltak Irakban. A médiában nem lehet leírni a homoszexualitás szót, helyette a szexuális deviancia kifejezést kell használni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!