Kiadhatta a felhasználók HIV-státuszát, perlik az LMBTQ+-közösségekben ismert Grindr appot

2024. április 22. – 21:22

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét perlik a Grindr-t, a leginkább LMBTQ-közösségekben ismert társkereső applikációt azzal vádolják, hogy kiadta a felhasználók személyes adatait – például etnikai hovatartozásukat, szexuális irányultságukat és a HIV-státuszukat is – hirdetőknek, írja a BBC. 2021-ben hasonló okok miatt már megbírságolták az appot, akkor a Grindr-nek 6,5 millió eurót kellett fizetnie a felhasználói adatok eladásért, 2022-ben pedig a brit információ biztonsággal foglalkozó hivatal is figyelmeztette a nem megfelelő adatvédelem miatt.

A londoni legfelsőbb bírósághoz benyújtott kereset szerint az applikáció működtetői titkos nyomkövető technika által jutottak hozzá érzékeny információkhoz. Az Austen Hays ügyvédi iroda több mint 650 felperest képvisel, és emellett még több ezren lehetnek érintettek az Egyesült Királyságban. Az iroda szerint ha sikerül megnyerniük a pert, akkor összesen több mint 100 ezer fontot, azaz több mint 457 millió forintot oszthatnak szét a felperesek között.

Az illegálisan megszerzett adatok két adatelemző cégekhez juthattak el: az Apptimize és Localytics vállalataihoz 2018 áprilisában és májusában (ekkor merült fel először, hogy valami nincs rendben a rendszerrel), valamint 2020. április elején. A Grindr szóvivője szerint a vállalat komolyan veszi az adatvédelmet, és úgy véli, hogy „a vádak egy négy évvel ezelőtti gyakorlat értelmezésén alapulnak”.

A BBC szerint az alkalmazást 13 millió ember használja évente, és egy 2023 májusában készült Ofcom-jelentés szerint nagyjából 924 ezer brit felhasználója van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!