Donald Tusk pártjának jelöltjei nyertek a nagyvárosok többségében a lengyel helyhatósági választásokon

2024. április 22. – 11:10

Másolás

Vágólapra másolva

A lengyel nagyvárosok többségében a kormánykoalíciót irányító Polgári Koalíció (KO) polgármester-jelöltjei győztek az idei helyhatósági választásokon, ahol a polgármesterekről, valamint a háromszintű (községi, járási és vajdasági) önkormányzati szervek képviselőiről döntenek – derül ki a szavazás második fordulójának hétfőn ismertetett végeredményeiből, írja az MTI.

Az első forduló eredményeiről és az egész választás jelentőségéről ebben a cikkben írtunk bővebben. Április 21-én azokon a településeken tartottak második fordulót, ahol egyik jelölt sem érte el az 50 százalékot.

Az országos választási bizottság (PKW) adatai szerint a részvételi arány 44,06 százalékot tett ki. Az első fordulóban a választásra jogosultak 51,94 százaléka járult urnákhoz.

A 18 vajdasági központ közül az április 7-i első fordulóban 9 helyen, köztük Varsóban győzött a KO jelöltje, illetve a KO által támogatott független politikus.

A második fordulóban további 8 városban győzött a KO által támogatott jelölt.

Lengyelországban 16 vajdaság van, de 2 vajdaságnak két-két székhelye van, az egyik a választott közgyűlésé, a másik a központi végrehajtó hatalmat helyben képviselő hivatalé. Az első fordulóban a korábban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt országos viszonylatban a szavazatok 34,3 százalékát kapta, míg a KO a voksok 30,6 százalékát szerezte meg.

Az április 7-i eredmények alapján a KO más kormánykoalíciós partnerekkel együtt 11, a PiS pedig legalább 4 vajdaságot irányít majd. Egy vajdaságban nem kizárt egy PiS-többségű koalíció. A PiS viszont a járási önkormányzatokban szerzett többséget.

Donald Tusk lengyel kormányfő vasárnap este, az exit poll eredményekre reagálva az X-en az írta: úgy néz ki, a KO megnyerte a második fordulót. „Nem állunk meg!” – tette hozzá.

A miniszterelnök bejegyzésére reagálva, Rafal Bochenek, a PiS szóvivője az X-en azt írta, hogy Lengyelország „nem csak a nagyvárosokból áll”, kisebb településeken a PiS által támogatott „polgármesterek százai látványos győzelmet arattak a KO jelöltjei fölött”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!