Karlendítéssel és rózsákkal ünnepelték Hitler születésnapját, egy osztrák rendőrőrsön kötöttek ki

2024. április 22. – 15:15

Másolás

Vágólapra másolva

Rajtakaptak négy német állampolgárt, amint Adolf Hitler születésnapja alkalmából fehér rózsákat helyeztek el a náci diktátor szülőházánál Ausztriában – írja az Associated Press.

Hitler 1889. április 20-án született az osztrák Braunau am Inn városában, az ország nyugati részén. A helyi rendőrség szerint szombaton négy húszas-harmincas éveiben járó fiatal érkezett Hitler szülőházához, akik virágokat helyeztek el ablakokban, az egyikük a karját is a magasba lendítette, illetve fotókat is készítettek magukról.

A hatóságok észrevették a csoportot, és bevitték őket kihallgatásra a rendőrőrsre. A karlendítő nő azt mondta, nem gondolta komolyan, amit tett, miközben a rendőrök átnézték a telefonját, amiben több náci témájú üzenetet és fotót is találtak. A négy fiatalt feljelentették a nácizmus jelképeit tiltó osztrák törvény megsértésének gyanúja miatt.

A náci diktátor szülőházát tavaly kezdték el átalakítani, miután hosszú huzavona után egy szakértői bizottság úgy döntött, hogy az épületből rendőrőrs és kiképző központ lesz. Felmerült az a lehetőség is, hogy a házat emlékhellyé alakítsák át vagy lebontsák. Ez utóbbi ötletet a bizottság azonnal elvetette, mégpedig azért, mert úgy vélték, a lebontással Ausztria azt üzenné a világ felé, hogy tagadja náci múltját.

A ház 2011 óta üresen áll, miután utolsó tulajdonosát bírósági végzéssel kilakoltatták, mivel a hatóság nem tudott vele megegyezni. Később a tulajdonos több mint 800 000 eurós kártérítést kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!