Rendőrőrs és kiképző központ lesz Adolf Hitler szülőházából

2023. május 24. – 18:37

Másolás

Vágólapra másolva

Rendőrőrs lesz Adolf Hitler lesz szülőházából, ami az osztrák Braunau am Inn városában található, írja a Guardian. A rendőrállomás mellett a ház kiképző központként is működni fog, ahol emberi jogi képzéseket fognak tartani. Mindezek előtt azonban az épületet fel kell újítani, aminek költsége körülbelül 20 millió euró lesz. A hatóságok szerint a renoválás ősszel kezdődik el, és a tervek szerint 2026-ban nyílik meg a ház helyén az új rendőrőrs és kiképző központ.

A hír, miszerint Hitler szülőházát rendőrőrssé alakítják, vegyes reakciókat váltott ki. Egy nemrég végzett felmérés szerint az osztrákok többsége ellenezte az átalakítást. A megkérdezettek 53 százaléka szerint egy olyan intézményt kellene létrehozni, ami a nemzetiszocializmus, az antifasizmus, a tolerancia és a béke témájával foglalkozik, míg a válaszadók alig több mint 20 százaléka válaszolta azt, hogy az épületet le kellene bontani, és csupán 6 százalékuk támogatta, hogy az épületet a hatóság használhassa.

A végső döntést végül egy szakértői bizottság hozta meg, amely kizárta annak a lehetőségét, hogy az épületet emlékhellyé alakítsák vagy lebontsák, mégpedig azért, mert úgy vélték, a lebontással Ausztria azt üzenné a világ felé, hogy tagadja náci múltját.

A ház 2011 óta üresen áll, miután utolsó tulajdonosát bírósági végzéssel kilakoltatták, mivel a hatóság nem tudott vele megegyezni. Később a tulajdonos több mint 800 000 eurós kártérítést kapott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől