Zelenszkij nem hiszi, hogy Trump elnökként nyomást gyakorolna Ukrajnára, hogy tegyen területi engedményeket Putyinnak

2024. április 21. – 19:06

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajnának esélye nyílhat a győzelemre, miután az Egyesült Államok törvényhozásának alsóháza elfogadta a csaknem 61 milliárd dolláros támogatási csomagot – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az amerikai NBC televíziónak adott, friss interjúban.

A beszélgetés során Zelenszkij sürgette a Kongresszus felsőházát, hogy gyorsan szavazzon a katonai segítséget tartalmazó jogszabályról, mert a szükséges fegyverrendszereknek minél előbb el kell jutniuk az ukrán hadsereghez. Mint mondta, nagy hatótávolságú fegyverekre és légvédelmi eszközökre van most legnagyobb igény. Szerinte az új támogatással képesek lesznek stabilizálni a helyzetet a harctéren és visszavenni a kezdeményezést az oroszoktól.

A háború lezárásának stratégiájáról úgy fogalmazott az ukrán elnök, hogy annak nem „Putyin és környezetének szavain kell alapulnia, hanem valamin, ami részletes és kézzelfogható egy független és demokratikus Ukrajna számára”. Szerinte csak „szóbeszéd” az a feltételezés, hogy Donald Trump, ha novemberben amerikai elnökké választják, nyomást gyakorol majd Ukrajnára, hogy a háború lezárása érdekében területi engedményeket tegyen Oroszországnak. Zelenszkij azt mondta, „ebben nem hisz”.

Zelenszkij szerint „az Egyesült Államoknak nem kell harcolnia a NATO-országok védelmében, mert ezt az ukránok megteszik, a civilizált világnak pedig egyedül a harchoz szükséges felszerelést kell rendelkezésre bocsátania”. Úgy gondolja, hogy az ukrán háborúra fordított összeg nem kidobott pénz, mert az amerikaiak ezzel Európa szabadságát és demokráciáját védelmezik.

Az Egyesült Államok képviselőháza szombaton fogadta el az ukrajnai támogatás folytatásáról szóló, 60,8 milliárd dolláros (mintegy 23 ezer milliárd forintos) csomagot, ami lehetővé teszi, hogy csaknem 4 hónap szünet után újrainduljanak a rendszeres amerikai katonai szállítások az ukrán haderőnek.

A segélycsomagból mintegy 50 milliárd dollárt az Oroszországgal háborúban álló ország védelmére szánnak – közölte vasárnap Denisz Smihal ukrán kormányfő a Facebookon. A fennmaradó összeg egy részét, 7,8 milliárd dollárt az államháztartás támogatására szánják. További 1,57 milliárd dollárt gazdasági segélyként használnak fel, 400 millió dollárt pedig határvédelemre és aknamentesítésre fordítanak – írta Smihal hangsúlyozva azt is, hogy a forrásokból pénzt szánnak a létfontosságú infrastruktúra helyreállítására is, mivel Oroszország az utóbbi időben fokozottan célozta Ukrajna energetikai létesítményeit, komoly károkat okozva.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!