Vietnámhoz, Afganisztánhoz hasonló fiaskó lesz az USA-nak Ukrajna támogatása az orosz külügyi szóvivő szerint

2024. április 21. – 21:23

Másolás

Vágólapra másolva

Megalázó fiaskóval fenyegeti az Egyesült Államokat az, hogy egyre mélyebbre merül az ukrajnai konfliktusban – írta Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője vasárnap arra reagálva, hogy az amerikai képviselőház megszavazta az ukrán katonai szükségletek finanszírozásáról szóló törvényjavaslatot. Az MTI szemléje szerint Zaharova azt írta az orosz diplomáciai tárca honlapján megjelent kommentárjában:

„Ebben az összefüggésben megerősítjük, hogy az Egyesült Államoknak a konfliktusban de facto részes félként való fellépése nem marad egyértelmű és határozott válasz nélkül, és az, hogy Washington egyre mélyebbre merül az Oroszország elleni hibrid háborúba, ugyanolyan hangos és megalázó fiaskóba fordul majd az Egyesült Államok számára, mint annak idején Vietnam és Afganisztán.”

Zahavorva neonáci rezsimnek nevezte az ukrán kormányt, „amelynek megmentésére irányuló lázas kísérletek kudarcra vannak ítélve. A különleges hadművelet céljai és feladatai teljes mértékben teljesülnek majd” – írta. Zaharova szerint az ukránok finanszírozáshoz „Washington a befagyasztott orosz vagyonok banális ellopásához folyamodik”, ugyanakkor a szóvivő álláspontja az, hogy a Fehér Ház az amerikai belpolitikai viszályban nem Zelenszkijék győzelmére tette a tétet, „hanem arra, hogy az ukrán hadsereg legalább a novemberi elnökválasztásig kitartson és ne rontsa Joe Biden elnök imázsát”. A segélycsomag szerinte és Vjacseszlav Vologyin parlamenti alsóházi elnök szerint is leginkább csak arra jó Ukrajnának, hogy „az utolsó ukránig” harcoljanak, „erőszakkal vágóhídra tereljék” az egyszerű embereket.

A heves orosz reakciók azután érkeznek, hogy az Egyesült Államok képviselőháza szombaton elfogadta az ukrajnai támogatás folytatásáról szóló, 60,8 milliárd dolláros (mintegy 23 ezer milliárd forintos) csomagot, ami lehetővé teszi, hogy csaknem 4 hónap szünet után újrainduljanak a rendszeres amerikai katonai szállítások az ukrán haderőnek.

A segélycsomagból mintegy 50 milliárd dollárt az Oroszországgal háborúban álló ország védelmére szánnak – közölte vasárnap Denisz Smihal ukrán kormányfő a Facebookon. A fennmaradó összeg egy részét, 7,8 milliárd dollárt az államháztartás támogatására szánják. További 1,57 milliárd dollárt gazdasági segélyként használnak fel, 400 millió dollárt pedig határvédelemre és aknamentesítésre fordítanak – írta Smihal hangsúlyozva azt is, hogy a forrásokból pénzt szánnak a létfontosságú infrastruktúra helyreállítására is, mivel Oroszország az utóbbi időben fokozottan célozta Ukrajna energetikai létesítményeit, komoly károkat okozva.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!