CIA-igazgató: Ukrajna év végéig elveszítheti a háborút, ha az USA nem küld több segélyt

2024. április 19. – 09:07

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrajna év végéig elveszítheti az Oroszországgal szembeni háborút, ha az USA nem küld több segélyt – írja a CNN a CIA igazgatójának figyelmeztetése alapján.

A téma azért is aktuális, mert az amerikai kongresszus arról vitázik, hogy jóváhagyja-e a Kijevnek szánt, régóta halogatott segélycsomagot.

Bill Burns, a CIA igazgatója azt mondta: a katonai segítséggel az ukránok képesek lennének arra, hogy kitartsanak.

Nemrég Brüsszelben tárgyaltak a NATO-országok külügyminiszterei, ahol egyik kiemelt témájuk az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok koordinálásának átvétele volt, abban az esetben, ha novemberben esetleg újra Donald Trumpot választják amerikai elnöknek. A fegyverszállítmányok koordinálását jelenleg az Egyesült Államok irányítja, de ha Trump visszatér az elnöki székbe előfordulhat, hogy az USA a továbbiakban nem végezné el ezt a feladatot. A NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg egy 100 milliárd dolláros, öt évre szóló alapot javasol Ukrajnának.

A szövetségesek attól tartanak, hogy ha Trump megnyeri a választásokat, leállíthat minden Ukrajnának nyújtott támogatást, vagy akár arra kényszerítheti az országot, hogy területeket engedjen át Oroszországnak. Ezekre korábban magas rangú tisztségviselők is figyelmeztettek, utalva Trump azon állításaira, hogy ő egyetlen nap alatt véget tudna vetni a háborúnak.

Az Ukrajnának szánt támogatásról várhatóan szombat este szavaznak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!