Náci szlogen miatt zárhatnak börtönbe egy szélsőjobboldali német politikust

2024. április 18. – 22:05

Másolás

Vágólapra másolva

Vád alá helyezték a németországi szélsőjobb egyik vezető politikusát, Björn Höckét, mert náci jelszó használatával vádolják, írja a BBC.

Höcke, aki az Alternatíva Németországért (AfD) pártot vezeti Türingia tartományban, azért áll bíróság elé, mert a „Mindent Németországért!” szavakat mondta egy 2021-es gyűlésen. A szlogent a Sturmabteilung rohamosztagosok használták annak idején, akik hatalomba segítették a nácikat Németországban. Az egykori történelemtanár Höcke tagadja, hogy ismerte volna a kifejezés gyökereit. Akár három év börtönt is kaphat, amiért három éve úgy zárta a beszédét, hogy „Mindent hazánkért, mindent Szász-Anhaltért, mindent Németországért!”.

Az ügyészek szerint tudta, hogy a kifejezést azért tiltották be, mert a nácikhoz kapcsolódik. Höcke azonban azt állítja, hogy ez egy általános kifejezés, amelyet nem kellene büntetni. Egyébként 2023-ban egy másik gyűlésen már rá is kapcsolt, mert ott már a közönséget bevonva mondta, hogy „Mindent…”, mire a tömeg beüvöltötte, hogy „Németországért!”. A következő hónapban várható ítélet.

A tárgyaláson egyébként megjelentek a tüntetők is, akik az épület előtt többek között olyan táblákat mutogattak, hogy állítsák meg az AfD-t, vagy hogy Höcke náci. Ez azért is kellemetlen az AfD-nek, mert a párt vezet a thüringiai választási felmérésekben.

Nem ez az első eset, hogy Höcke nácibarát kijelentéseket tesz, a berlini holokauszt-emlékművet a szégyen emlékművének nevezte korábban, és azt is mondta, hogy Németországnak 180 fokos fordulatot kellene tennie hozzáállásában a népirtással kapcsolatos megemlékezésükben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!