Börtönbüntetésre ítélték a michigani iskolai lövöldöző szüleit

2024. április 9. – 22:09

Börtönbüntetésre ítélték a michigani iskolai lövöldöző szüleit
A négy halálos áldozattal végződő oxfordi iskolai lövöldözés elkövetőjének apja, James Crumbley a vele szemben folyó büntetőper tárgyalásán, 2024 márciusában – Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Gondatlanságból elkövetett emberölésért 10, illetve 15 év börtönbüntetésre ítélték annak a középiskolás fiúnak anyját és apját, aki 2021-ben saját fegyverével megölte négy társát, további hatot pedig megsebesített a michigani Oxfordban található középiskolában, írja az ABC News.

A most 17 éves Ethan Crumbley életfogytiglani börtönbüntetését tölti, amiért 2021. november 30-án megölte négy osztálytársát a Detroittól nagyjából ötven kilométerre fekvő Oxford High Schoolban, további hat diákot pedig megsebesített. A szülők ellen azért indult eljárás, mert ők vették ajándékba fiuknak a gyilkos fegyvert, és nem tulajdonítottak jelentőséget azoknak a fiuk viselkedésében beállt változásoknak, amelyek a mészárláshoz vezettek.

Az MTI híradása szerint az ügyészek a tárgyaláson bizonyítékokat mutattak be, hogy a szülők nem biztonságos körülmények között tárolták otthon az ámokfutáshoz használt pisztolyt, és nem fordítottak figyelmet a gyerekük mentális állapotára. Jennifer és James Crumbley-t két külön eljárásban találták bűnösnek.

Az elkövetés idején 15 éves fiú 2021 novemberében egy iskolai feladatlapra fegyvert, lövedéket és egy sérült alakot rajzolt, illetve baljós, figyelmeztető mondatokat írt. Az ijesztő rajz miatt az iskola rövid konzultációra hívta be a szülőket, akik ezután sem vitték haza a gyereküket. Ethan néhány órával később fegyvert vett elő a hátizsákjából, és tüzet nyitott a társaira. Később a bíróság előtt bűnösnek vallotta magát, börtönbüntetése később lesz rövidíthető.

A szülők ugyan nem tudtak arról, hogy a gyerekük mire készül, de az ügyészek szerint mulasztást követtek el azzal, hogy nem zárták el otthon a fegyvert, illetve nem vitték el az iskolából a végzetes napon, miután fény derült a rajzra.

A keddi döntésről szóló tudósításban kiemelték, hogy az ítélet azon ritka esetek közé tartozik, amikor egy bűncselekmény elkövetőjének szüleit is felelősségre vonja a bíróság, az pedig most fordult elő először, hogy egy iskolai lövöldöző szüleit ítélték el. Bár a helyi ítélethozatali szabályok enyhébbek, a szülők minden egyes vádpontért akár 15 év börtönt kaphattak volna, az ügyészek pedig összesen 10-15 évig terjedő szabadságvesztést kértek a fiú apjára és anyjára.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!