Kolera elől menekülőkkel teli mozambiki bárka borult fel, legalább 94-en meghaltak

2024. április 8. – 13:14

Kolera elől menekülőkkel teli mozambiki bárka borult fel, legalább 94-en meghaltak
A 2024. április 8-n felborult és elsüllyedt „Zico” halászbárka, amire valahogy 130 utast sikerült felpréselni Fotó: TVM / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 94 ember halt meg és 26-an eltűntek, amikor a mozambiki partoknál felborult egy „komp”, amit a délkelet-afrikai ország tengerészeti hatósága szerint valójában egy halászbárka volt, melyet nem lett volna szabad személyszállításra használni, és különösen nem lett volna szabad 130 személyt bezsúfolni a hajóba.

A bárka Lunga kikötőjéből a 14 ezer lakosú, világörökségi védettséget élvező Mozambik-szigetre tartott, utasai a kikötővárosban felbukkanó kolerajárvány elől menekültek. A túlterhelt hajó azonban a nyílt tengeren süllyedni kezdett, majd egy hirtelen árhullám felborította.

Mozambik – más, Afrika déli részén található országokkal együtt – 2023 óta küzd a kolerával. A harmincmilliós ország elnöke ráadásul a múlt héten a szárazságból fakadó élelmiszerhiány miatt is vészhelyzetet jelentett be. Az El Nino időjárási jelenség miatt az ország területének 80 százalékán ugyanis a megszokottnál kevesebb csapadék hullott, az idei gabonatermés így nem fedezi az ország szükségleteit, a hiányzó gabonamennyiség importból való pótlására viszont az országnak több mint 2 milliárd dollárt kéne előteremtenie.

(Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!