Németországot azzal vádolják, hogy megsértette az ENSZ népirtási egyezményét azzal, hogy fegyvert küldött Izraelnek

2024. április 8. – 12:43

Németországot azzal vádolják, hogy megsértette az ENSZ népirtási egyezményét azzal, hogy fegyvert küldött Izraelnek
Palesztinok ellenőrzik a lerombolt lakóépületeket Hán Júniszban, miután az izraeli hadsereg kivonta szárazföldi csapatainak nagy részét a Gázai övezet déli részéről – Fotó: Ahmed Zakot / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Ez itt a hétfői hírösszefoglalónk a gázai konfliktusról.

  • A Hamász egyik tisztségviselője szerint nem történt előrelépés a Gázai övezetet ellenőrzése alatt tartó Hamász terrorszervezet és Izrael közötti kairói tárgyalások újabb fordulójában, korábban az egyiptomi kormányhoz közeli Al-Qahera News hírtelevízió – magas rangú egyiptomi tisztségviselőre hivatkozva – még arról számolt be, hogy a küldöttségeknek „sikerült megegyeznie a tárgyalások során felmerült kérdésekben”. (MTI)
  • Izrael kivonta csapatait a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júniszból, a csapatok azonban „messze nem álltak le” a gázai hadműveletekkel – közölte az izraeli hadsereg vezérkari főnöke. Az izraeli védelmi miniszter azt mondta, hogy a csapatok akcióra készülnek többek között Rafahban, ahol mintegy 1,5 millió palesztin talál menedéket. Az már korábban kiderült, hogy egy dandárt hagynak a területen, hogy biztosítsák a Netzarim-folyosót, ami Izrael déli részét köti össze Gáza partvidékével.
  • Egy, a közvetítési erőfeszítésekhez közel álló palesztin tisztviselő a Reutersnek azt mondta, hogy továbbra is patthelyzetben van Izrael, mivel nem hajlandó véget vetni a háborúnak, kivonni erőit a Gázai övezetből, engedélyezni, hogy több százezer kitelepített civil visszatérhessen otthonába, és feloldani a 17 éve tartó blokádot. (Reuters)
  • Megint elhalasztották az északi Erez átkelőn megnyitását, mondta egy izraeli tisztviselő a CNN-nek. Ezt a Hamász október 7-i terrortámadása után zárták le, a megnyitása után ezen keresztül is érkeznek majd segélyszállítmányok az övezetbe. Izrael az Egyesült Államok nyomására hagyta jóvá az ellenőrzőpont újranyitását, hogy több segélyt engedjenek be Gázába. (CNN)
  • Németországot azzal vádolják, hogy megsértette az ENSZ népirtásról szóló egyezményét azzal, hogy katonai felszereléseket küldött Izraelnek, Nicaragua az ENSZ legfelsőbb bíróságához fordult. A Nemzetközi Bíróság (ICJ) hétfőn tartott meghallgatást az ügyben. (BBC)
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!