Kocsi hajtott a Netanjahu ellen tüntetők közé Tel Avivban

2024. április 6. – 19:40

Másolás

Vágólapra másolva

Ezek a legfontosabb híreink Izrael és a Hamász háborújáról szombaton

Tüntetők Benjámin Netanjahu miniszterelnök lemondását követelték több izraeli városban. „Tönkretetted az országot, de mi rendbe hozzuk” kántálták a tüntetők Tel Avivban, azt is követelve, hogy a kormány hozza haza a Gázában lévő izraeli túszokat, „élve, nem koporsókban”. Tel Aviv mellett Caesaerában és Haifában is utcára vonultak szombaton, utóbbi városban „Netanjahu bűnös” táblákkal és izraeli zászlókat lobogtatva választások kiírását követelték a tiltakozók.

Tel Avivban egy autó a tüntetők közé hajtott és elütött három embert. A sofőr ezután továbbhajtott, de a rendőrök hamarosan megállították és letartóztatták.

A tüntetésen készült felvételeken látszik, hogy az autó vezetője és utasa szóváltásba keveredik a kormányellenes, mielőtt a kocsi felgyorsít, majd kiabálást hallani.

További híreink szombatról:

  • Az izraeli hadsereg állítása szerint megtalálták egy október 7-én Gázába hurcolt izraeli férfi holttestét Hán Juniszban. A 47 éves Elad Katzirt a Nir Oz kibucban ejtették túszul, majd az IDF szerint az Iszlám Dzsihád nevű szervezet tagjai végeztek vele. A holttestét Izraelbe szállították. Katzir édesapját az október 7-i támadás során megölték, 77 éves édesanyját pedig szintén túszul ejtették, de a novemberi fogolycsere során szabadon engedték.
  • Több mint harminc demokrata párti képviselő és szenátor aláírta azt a nyílt levelet, amelyben az Izraelnek szánt fegyverszállítások felfüggesztését kérik Joe Biden amerikai elnöktől. A Biden-kormányzat egy 18 milliárd dolláros, Izraelnek szánt fegyverszállítmány jóváhagyását fontolgatja, az amerikai elnök azonban a World Central Kitchen segélykonvoja elleni izraeli légi csapás után azt mondta, hogy Izrael az Egyesült Államok katonai támogatását kockáztatja.
  • Az amerikai Képviselőház republikánus tagjai viszont a jövő héten egy olyan állásfoglalásról terveznek szavazni, amely elismeri Izrael önvédelmi jogát és elutasítja a tűzszünetre való nemzetközi felhívást. Ez már az elnökválasztási kampány része, a republikánusok így próbálják Biden Izraellel kritikusabb hangvételét kihasználni.
  • A Hamász delegációja vasárnap Kairóba utazik, hogy egy esetleges tűzszünet feltételeiről tárgyaljon Izraellel. A Hamász tűzszünetet, az izraeli csapatok teljes kivonását és „valódi” fogolycserét követel, az izraeli kormány viszont korábban elfogadhatatlannak nevezte ezeket a követeléseket.
  • Egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő szerint az Egyesült Államok magas készültségi fokozatban van, és aktívan készül egy jövő héten várható jelentős iráni támadásra, amely izraeli vagy amerikai eszközöket venne célba a régióban. A támadás arra a hétfői damaszkuszi izraeli csapásra adott válasz lehet, amelyben vezető iráni parancsnokok haltak meg.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!