Jelentős iráni támadásra számít Amerika és Izrael is

2024. április 6. – 05:54

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok magas készültségi fokozatban van, és aktívan készül egy jövő héten várható jelentős iráni támadásra, amely izraeli vagy amerikai eszközöket venne célba a régióban. A támadás arra a hétfői damaszkuszi izraeli csapásra adott válasz lehet, amelyben vezető iráni parancsnokok haltak meg – mondta a CNN-nek egy magas rangú amerikai kormányzati tisztviselő, aki szerint az iráni támadás elkerülhetetlen, és ezt a nézetet izraeli kollégái is osztják.

A két ország kormánya megfeszített tempóban dolgozik azon, hogy irányító helyzetbe kerüljön a várható támadás előtt. Arra számítanak, hogy az irániak többféle módon lépnek akcióba – és mind az amerikaiak, mind az izraeliek célpontjaik lehetnek.

A közelgő iráni támadás volt a fő téma Joe Biden és Benjámin Netanjahu csütörtöki telefonbeszélgetésén is. Péntekig még egyik kormány sem bizonyosodott meg róla, hogy Irán mikor és hogyan tervez visszavágni – mondta a tisztviselő.

Egy közvetlen csapás Izraelre Irán részéről az egyik lehető legrosszabb forgatókönyv lenne, mivel ez a már amúgy is viharos közel-keleti helyzet gyors eszkalálódását jelentené. Egy ilyen támadás után az Izrael és a Hamász közötti háború nagyobb konfliktussá szélesedhet – ezt Joe Biden régóta igyekszik elkerülni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!