Csecsenföldön betiltják a túl gyors zenéket

2024. április 6. – 11:52

Másolás

Vágólapra másolva

Nemkívánatos lett a túl gyors zene az oroszországi Csecsenföldön. A Ramzan Kadirov által vezetett régió kulturális minisztériuma április 3-án kiadott egy közleményt arról, hogy ezentúl minden zenei, ének és koreográfiai műnek meg kell felelnie a percenkénti 80-116 bpm-es tempónak Csecsenföldön – írta a Meduza.

Musa Magomedovics Dadajev kulturális miniszter a csecsen értékek és hagyományok megőrzésével indokolta a zenék lelassítását. Azt mondta, ebben a kérdésben „végleges döntés” született, amelyről a csecsen vezetővel állapodtak meg. Kadirov utasítására a kulturális minisztérium ellenőrzi, hogy a helyi zenei művek mennyiben felelnek meg „a csecsen mentalitásnak és zenei ritmusnak”.

Ramzan Kadirov csecsen vezető 2019. október 14-én – Fotó: Alexey Nikolsky / Sputnik / AFP
Ramzan Kadirov csecsen vezető 2019. október 14-én – Fotó: Alexey Nikolsky / Sputnik / AFP

A Moscow Times azt írta, a helyi művészeket arra utasították, hogy június 1-jéig „írják át” zenéjüket a változásoknak megfelelően. „Ellenkező esetben nem engedélyezik nyilvános előadásukat” – közölte a csecsen kulturális minisztérium.

A percenkénti 80 és 116 közötti ütésszám viszonylag lassúnak számít, és a legtöbb zene kívül esik ezen a határon. Érdekesség, hogy az orosz himnusz tempója ennél lassabb, 76 bpm, de valószínűleg Kadirovék ezzel kivételt fognak tenni, és nem mennek el addig, hogy betiltsák az orosz himnuszt Groznijban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!