A szlovák iskolákban betiltják a mobiltelefonok használatát az alsósoknak

2024. április 5. – 08:05

Másolás

Vágólapra másolva

Az általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára Szlovákiában, írja a Paraméter.

Tomás Drucker szlovák oktatásügyi miniszter csütörtöki bejelentése szerint az elsősök, másodikosok és harmadikosok számára az iskola területén a tanítási órák alatt és a szünetekben is tilos lesz a mobiltelefonok használata. A negyedik és ötödik osztályban csak akkor használhatják a mobiltelefont a diákok, ha azt a tanterv is előírja, míg hatodiktól a pedagógus ítélheti meg úgy, hogy az eszközt oktatási célból használják a tanulók.

A tiltást a miniszter azzal indokolta, hogy egyre több negatív jelzés érkezik hozzájuk a mobilhasználat iskolai hatásairól. Szerinte OECD-kutatások is bizonyítják, hogy azokban a közegekben, ahol a mobiltelefonok használatát nem szabályozzák, gyengébb a gyerekek összpontosítási képessége, és romlanak a tanulmányi eredményeik.

Hasonló szabályozáson többek közt a britek is gondolkodnak, idén februárban a brit oktatási minisztérium egy ajánlást adott ki arról, hogy támogatják az iskolaigazgatókat, akik valamilyen formában kitiltják a mobiltelefonokat az iskolákból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!