Kusturica elment a Kremlbe, és megköszönte Putyinnak a „személyes történelmi igazságtételt”

2024. április 4. – 13:20

Másolás

Vágólapra másolva

A világhírű szerb filmrendező, Emir Kusturica kedden a Kremlben találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, köszönetet mondott Putyinnak a „személyes történelmi igazságtételért”, vagyis az Ukrajna ellen indított háborújáért, majd közölte vele, hogy készítene három filmet három klasszikus orosz irodalmi műből – már ha Putyin támogatja, írja a 444.

A filmrendezőről eddig is tudni lehetett, hogy putyinista, 2012-ben, Putyin harmadik elnöki beiktatásán díszvendég is volt, majd azok után, hogy nyilatkozatban támogatta a Krím törvénytelen elfoglalását, az orosz elnök a Barátságrenddel tüntette ki. 2022 februárjában pedig az orosz hadsereg színházának főigazgatójává nevezték ki.

Kedden a Kremlben találkozott az orosz elnökkel. Kusturica először megköszönte a „személyes történelmi igazságtételt”, amiről azt mondta, hogy a szlávság ilyet még nem látott. Utána zavaros magyarázatba kezdett arról, hogy Bandera, a szélsőséges ukrán politikus horvát hívei 230 ezer szerbet rúgtak ki Horvátországból.

„Most egy új világ kezdődik, gondolom, sőt, hiszek benne!” – mondta.

Aztán bele is vág a lényegbe: filmtrilógiát készítene három jelentős orosz alkotó munkáiból, „egy orosz trilógiát ebben az új világban”. Egy Dosztojevszkijről szólna, egy humoros darab Gogol művei alapján készülne, a harmadikat pedig Tolsztoj Kozákokja alapján forgatná le. Sőt, ha lehet negyedik film, is az a kortárs Jevgenyij Vodolazkin Laurus című regényének adaptációja lenne.

„Azt gondolom, hogy az új világ, és a karrierem lezárása jól passzolna egymáshoz. Már ha támogatja….”

Mire Putyin kedvesen mosolyogva megjegyzi, hogy még korai lenne a karrierje végéről beszélni, és biztos benne, hogy remek dolgokat fog csinálni. Ami virágnyelven annyit jelenthet, zöld lámpát kapnak a filmek.

Emir Kusturica többszörösen díjnyertes szerb rendező, filmjeit a legrangosabb nemzetközi díjakkal ismerték el, kétszer is elnyerte az Arany Pálma-díjat a Cannes-i Filmfesztiválon, egyszer a Cigányok idejéért 1989-ben, egyszer pedig az Undergroundért 1995-ben. A magyar közönség a Macska-jaj című filmről ismerheti a legjobban, ezért Kis Arany Oroszlán-díjat kapott a Velencei filmfesztiválon, de népszerű Az élet egy csoda című filmje is, amiért 2005-ben elnyerte a legjobb európai filmnek járó Golden Globe-díjat is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!