Emir Kusturica lesz az orosz hadsereg színházának főigazgatója

2022. február 22. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

A világhírű szerb filmrendező, Emir Kusturica lesz az orosz hadsereg színházának főigazgatója –jelentette be az orosz védelmi miniszter. A 24.hu azt írja, hogy Szergej Sojgu a bejelentéskor hangsúlyozta a Kusturicával régre visszanyúló baráti kapcsolatokat, és a rendező érdemeit az orosz kultúra legjobb hagyományainak megőrzésében és fejlesztésében.

Kusturica személyesen találkozott a miniszterrel, megköszönte a bizalmat és nagy megtiszteltetésnek nevezte a kinevezést.

Az orosz Interfax hírügynökség szerint Kusturica többször is kiállt az orosz elnök és az orosz vezetés politikája mellett, részt vett Putyin beiktatási ceremóniáján is.

A barátság jelét korábban a legmagasabb orosz érdemrenddel, a Barátság kitüntetéssel is kifejezte az orosz vezetés, Kusturica 2016-ban kapta meg az elismerést. Ez az, amit december végén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is megkapott Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől, és 2011-ben Törőcsik Mari is az orosz kultúra Magyarországon való elterjesztésért és népszerűsítésért.

Emir Kusturica többszörösen díjnyertes szerb rendező, filmjeit a legrangosabb nemzetközi díjakkal ismerték el, kétszer is elnyerte az Arany Pálma-díjat a Cannes-i Filmfesztiválon, egyszer a Cigányok idejéért 1989-ben, egyszer pedig az Undergroundért 1995-ben. A magyar közönség a Macska-jaj című filmről ismerheti a legjobban, ezért Kis Arany Oroszlán-díjat kapott a Velencei filmfesztiválon, de népszerű Az élet egy csoda című filmje is, amiért 2005-ben elnyerte a legjobb európai filmnek járó Golden Globe-díjat is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!