Forgalmas dániai tengerszorost kellett lezárni egy elszabaduló rakétától való félelem miatt

2024. április 4. – 17:37

Forgalmas dániai tengerszorost kellett lezárni egy elszabaduló rakétától való félelem miatt
A Niels Juel fregatt 2019-ben a Vörös-tengeren – Forrás: United States Navy / Wikimedia

Másolás

Vágólapra másolva

Elromlott a dán haditengerészet egy hajójának rakétakilövője egy hadgyakorlat során, emiatt lezárták a forgalmas Nagy-Belt szoros jelentős részét – írja a BBC News. A Nemzeti Tengerészeti Hatóság figyelmeztetett is, a vizek mellett a légteret is lezárták, mindenki kerülje el a környéket.

Forrás: Dán Haditengerészet
Forrás: Dán Haditengerészet

A gyakorlat tavaly év elején kezdődött és most péntekig tart, ennek során a Niels Juel fregatt rakétaindító rendszerét aktiválták, de nem tudták utána deaktiválni. Amíg a hiba elhárításán dolgoznak, a hajóról elindulhat rakéta, ami pár kilométeres körben veszélyt jelentene hajókra, repülőkre. Ugyan 150 kilogramm robbanóanyagot tartalmaz a fegyver, de tengerbe csapódva nem robbanna fel a haditengerészet szerint.

A közelben van a dán tengerszorosok feletti egyik leghosszabb és legjelentősebb, a fő szigetet a szárazfölddel közvetve összekötő átkelő, a Nagy-Belt híd, amit viszont nem kellett lezárni.

A dán haditengerészetnek nehéz időszaka van a BBC szerint. Szerdán menesztették Flemming Lentfer védelmi főnököt, miután nem jelentette, hogy egy Vörös-tengeren szolgáló fregatt fegyverrendszere nem működik. Ez élesben is kiderült, a húszi lázadók rakéta- és dróntámadásai miatt délre küldött hadihajó pont egy ilyen támadásra nem tudott reagálni, mert még a radarja is csődöt mondott.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!