Gondnokság alá helyezték a 95 éves Jean-Marie Le Pent

2024. április 3. – 17:16

Gondnokság alá helyezték a 95 éves Jean-Marie Le Pent
Jean-Marie Le Pen, a francia ellenzéki szélsőjobboldali Nemzeti Front volt elnöke beszédre készülő lánya, Marine Le Pen előtt a színpadon 2015-ben – Fotó: Yoan Valat / MTI /EPA

Másolás

Vágólapra másolva

Egészségügyi állapota miatt úgynevezett „bírói védelem alá helyezték” Jean-Marie Le Pent, Marine Le Pen édesapját, a francia Nemzeti Front (ma: Nemzeti Tömörülés) alapítóját és volt elnökét – írja a Le Figaro.

A 95 éves Jean-Marie Le Penre gyakorlatilag a gondokságnak megfelelő jogi intézkedések vonatkoznak. A hírt a Nemzeti Tömörülés alelnöke Louis Aliot jelentette be, közölték, hogy az intézkedést családja kezdeményezte a bíróságon egy orvosi szakvélemény alapján, amely megállapította Jean-Marie Le Pen leépülését.

A februári végzés alapján a jövőben három lánya – Marie-Caroline, Yann és Marine Le Pen – a képviselője, ők járhatnak el apjuk nevében. A Le Figaro azt írja, több Le Penhez közel álló személy nyilatkozatai alapján, hogy Jean-Marie Le Pen egészségi állapota a 2023 áprilisában kapott szívroham óta folyton romlik.

Az MTI felidézte a volt pártvezetőről, hogy 1972 és 2011 között volt elnöke az általa alapított Nemzeti Frontnak, amelyben sikerült egyesítenie a történelmi francia szélsőjobboldal különböző irányzatait. Szóbeli megnyilvánulásai miatt többször elítélték rasszizmus és antiszemitizmus vádjával. 2002-ben sikerült bejutnia a francia elnökválasztás második fordulójába, amit végül a jobbközép Jacques Chirac nyert meg. Lánya, Marine Le Pen 2011-ben váltotta, aki az utóbbi három elnökválasztáson mindig bejutott az elnökválasztás második fordulójába. Időközben a Nemzeti Front utódpártja, a Nemzeti Tömörülés Franciaország legnagyobb ellenzéki pártjává vált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!