Kórházba került Jean-Marie Le Pen francia szélsőjobboldali politikus

2023. április 16. – 08:13

Kórházba került Jean-Marie Le Pen francia szélsőjobboldali politikus
Jean-Marie Le Pen. Fotó: Thomas Coex / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Jean-Marie Le Pen, aki a francia szélsőjobboldal jelenlegi vezetőjének, Marine Le Pennek, az édesapja, az elmúlt években már többször is kórházi ápolásra szorult.

Jean-Marie Le Pen, a francia szélsőjobboldal veterán vezetője enyhe szívrohamot szenvedett, és kórházba szállították szombaton – írja a France 24.

Jean-Marie Le Pen egy a párizsi régióban található közintézményben fekszik, családja és barátai aggódnak, de nyugodtak

– mondta a politikus tanácsadója, Lorrain de Saint Affrique 70 éves újságíró,, megerősítve a Le Point hírmagazin értesülését.

Le Pen továbbra is tudatánál van – tette hozzá. Le Pen, a jelenlegi szélsőjobboldali vezető, Marine Le Pen édesapja az elmúlt években számos egészségügyi problémával küzdött. 2022 februárjában kisebb sztrókot is kapott, akkor is kórházba került,.

Jean-Marie Le Pen 1928-ban született a Bretagne nyugati régiójában található La Trinite sur Mer kikötőjében. A gyarmati háborúkban szolgált Algériában és Vietnamban. Az egykori ejtőernyős politikai pályáján a Nemzeti Front társalapítója lett, ötször indult az elnökválasztáson, és 2002-ben azzal sokkolta Franciaországot, hogy bejutott a választás második, amolyan ki-ki fordulójába, amelyet végül Jacques Chirac magabiztosan nyert meg.

A szélsőséges, sokszor rasszista Le Pen folyamatosan a bevándorlás ellen harcolt, mivel sokszor tett szalonképtelen nyilatkozatokat, 2015-ben végül már saját lánya rúgta ki a pártból, ezután a szélsőjobb konszolidálódott, átalakult és megerősödött, Marine Le Pen a szavazatok 23,15 százalékát szerezte meg a 2022-es elnökválasztáson, és a párt 89 mandátumot szerzett a francia parlamentben, ezzel az ország legfőbb ellenzéki pártja lett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!