Budapesti hotelből is becsekkolt az ír drogbáró, akit Google-értékelései lepleztek le

2024. április 3. – 19:16

Budapesti hotelből is becsekkolt az ír drogbáró, akit Google-értékelései lepleztek le
Kinahan az Aurea Ana Palace Hotelről írt véleménye mellé csatolt képek egyikén – Forrás: Google Térkép

Másolás

Vágólapra másolva

„Biztosan vissza fogok még térni ide, ha Budapesten járok (persze ez az ártól is függ, de az itt tartózkodásom alatt ez versenyképes volt). Habozás nélkül ajánlanám ezt a helyet bárkinek” – írta két évvel ezelőtti Google értékelésében egy Christopher Vincent nevű férfi a 2021-ben az Országház közvetlen közelében megnyitott Aurea Ana Palace Hotelről. A férfi elégedett volt a helyszínnel, a személyzettel és a menüvel, a szálloda dekorációját lenyűgözőnek találta, de azt hozzátette, hogy a hotel szerinte még nem érte el a végleges állapotát, és mivel 4,5 csillagot nem tud rá adni, ezért csak 4 csillagra értékelte.

De miért érdekes az, hogy egy külföldi hogyan értékel egy, a Dunától pár száz méterre található luxusszállodát? Hát, azért, mert Christopher Vincent valójában a Christopher Vincent Kinahan nevű ír drogbáró, akire az amerikai kormány ötmillió dolláros (kb. 1,8 milliárd forintos) vérdíjat tűzött ki, és akinek kartellje az ír rendőrség szerint a nyolcvanas évek óta több mint egymilliárd dollárt keresett a drogbizniszen. Az ember ez alapján azt hinné, hogy a férfi mindent elkövet, hogy ne legyen a bűnüldözés radarján, de kiderült, hogy a vezetékneve elhagyásával létrehozott Google-fiókjával

2019 óta több száz értékelést írt, nemcsak Dubajban, ahol az ugyancsak keresett fiaival együtt él, hanem egy rakás más helyen, például Magyarországon, Törökországban, Spanyolországban, Dél-Afrikában és Hongkongban is.

Mielőtt rátérnénk arra, hogy ezen kívül mi derült ki a Bellingcat friss oknyomozásából, érdemes nagyon röviden átszaladni azon, hogy egyáltalán ki is az a Christopher Vincent Kinahan.

A drogbáró Dublinból származik, és már a hetvenes években bűnözni kezdett, végül pedig a drogkereskedelemben találta meg önmagát. 1986-ban gigantikus heroinszállítmánnyal kapcsolták le, emiatt börtönbe is került, ahol aztán még tovább képezte magát, és szabadulása után Írország legnagyobb hatalmú gengszterévé vált. Kinahan évtizedek óta teríti a kokaint és a heroint szerte a világon, a bizniszben pedig komoly szerepe van a két fiának, Danielnek és az ifjabb Christophernek is.

Az ír rendőrség sajtótájékoztatóján bemutatott felhívás 2022. április 12-ről, amikor bejelentették, hogy az Egyesült Államok ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki a Kinahan kartell vezetőire. A kép jobb szélén látható Christopher Vincent Kinahan, mellette pedig két fia – Fotó: Niall Carson / PA Images via Getty Images
Az ír rendőrség sajtótájékoztatóján bemutatott felhívás 2022. április 12-ről, amikor bejelentették, hogy az Egyesült Államok ötmillió dolláros vérdíjat tűzött ki a Kinahan kartell vezetőire. A kép jobb szélén látható Christopher Vincent Kinahan, mellette pedig két fia – Fotó: Niall Carson / PA Images via Getty Images

Kettejük közül Daniel az érdekesebb figura, ő ugyanis aktív résztvevője a bokszéletnek, komoly címmeccsek szervezésénél is sokszor volt már kulcsfigura. A bokszhoz kapcsolódik az a bandaháború is, amely miatt eddig is ismerni lehetett a Kinahaneket.

Itt az ugyancsak dublini Hutch-bandával kerültek összetűzésbe, és három év alatt legalább tizennyolc rivális gengszterrel végeztek bérgyilkosok. Magyar szál amúgy itt is volt: amikor 2016 februárjában AK–47-tel lőttek agyon egy David Byrne nevű bokszolót (és Kinahan-gengsztert) egy bokszgálán, nemcsak Daniel Kinahan volt ott, hanem

Kovács Kokó István is.

Kokó akkor az Indexnek arról mesélt, hogy öt méterre tőle léptek be az ajtón, aztán jött a célzott leszámolás – a bandaháború részleteiről ebben a cikkben olvashatnak részletesen.

Az elmúlt évekből nem sokat lehetett tudni a drogbáróról, de a Bellingcat részletes cikkében lerántotta a leplet Christopher Vincent Kinahan jól nyomon követhető utazásairól. Ez alapján a Kinahan névtől tudatosan megszabaduló drogbáró 7. szintű idegenvezetői Google-fiókjához 92 vélemény és 131 értékelés fűződik.

A drogbáró azóta, hogy az Egyesült Államok 2022-ben kitűzte a fejére az ötmilliós vérdíjat, nem jelentkezett be az Egyesült Arab Emírségeken kívülről, Dubaj pedig eddig még nem adta ki a férfit és a két fiát, így

az elfogásukhoz önmagában nem visz közelebb a felfedezés, de így is érdekes végigkövetni, merre járt Kinahan az elmúlt öt évben.

Ha már van magyar vonatkozás, kezdjük is azzal, pláne mert Kinahannek annyira tetszett a főváros, hogy a részletes értékelése mellé több mint negyven képet is odabiggyesztett, nemcsak a hotelről, hanem Budapestről is. Az már ebből is jól látszik, hogy a drogbáró abszolút nem érezte fenyegetve magát a belváros kellős közepén, az egyik képen konkrétan egy olyan folyosót fotózott le, melynek végén egy nagy tükörben ő maga is látszik. Amellett tehát, hogy évek óta tudni lehet, hogy a Christopher Vincent nevet használja, az értékelésekhez csatolt képek is arról árulkodnak, hogy ez az ő fiókja.

Ez egyébként más helyeken is előfordult, egy rakás más képen is látszódik a tükörképe, a dubaji Cycle Bistro – ahol a drogbáró 2023 márciusában egy açaí tálat, tojást, mandulakenyeret és salátát evett, és annyira elégedett volt mindennel, hogy öt csillagot adott a helynek – pedig Kinahan ottani becsekkolása után pár hónappal kiposztolt egy olyan képet, ahol a háttérben egy háttal ülő férfi látható. Nagy valószínűséggel a drogbáró beszélget valakivel, aki Kinahan profilból jól beazonosítható fia.

Az is egyértelműen alátámasztja, hogy Kinahan fiókjáról van szó, hogy a Bellingcat addig kutakodott a férfi publikusan elérhető emailcímei között, míg ki nem bányászta az emailcímét egy már nem aktív, de archívan elérhető weboldalának forráskódjából, amit aztán a GHunt nevű, nyílt forrású hírszerző (OSINT) eszközzel hozzá tudtak kapcsolni az értékeléseket író Christopher Vincenthez. Azt is sikerült kideríteni, hogy az emailcím egy másik, korábban ugyancsak a drogbáróhoz kapcsolódó honlapon is feltűnik, ehhez pedig egy valódi, spanyolországi cím is köthető, történetesen pont az, amit az Egyesült Államok is feltüntetett a szankciós listáján.

Kinahan a cikk szerint Dubajon kívül sokat járt Spanyolországban, ahol 2016 előtt élt, és Zimbabwében is, ahol az ír média alapján 2022-ben tiszta lappal akarta újrakezdeni az életét. Itt amúgy állítólag brit repüléstechnikai szakértőnek adta ki magát, de egy zimbabwei lap szerint tavaly végül elvetette ezt az ötletet. A Sunday Times korábban arról is írt, hogy a férfi Afrikában próbálta tisztára mosni a drogkartell pénzét, egészen pontosan Zimbabwében akart aranyat venni, amit aztán Dél-Afrikán keresztül vitt volna Dubajba. A bejelentkezések ezt is alátámasztják, Kinahan sokszor értékelt dél-afrikai helyeket is.

A drogbáró emellett Törökországban is járt üzleti utakon, Egyiptomba pedig repüléstechnikai konferenciára ment, szóval azzal nem lehet vádolni, hogy ne vette volna komolyan az új fedősztoriját. A többi útjai, beleértve ebbe a budapestit is, többnyire nyaralásnak tűnnek, mint kiderült, előszeretettel járkál külföldön is ír pubokba és sportbárokba. A luxust sem veti meg, a budapesti luxushotel mellett értékelt dubaji Rolex üzletet és jachtos horgásztúrát is. A Bellingcat nyomozására sem az idősebb Kinahan, sem pedig Dubaj nem reagált.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!