Orosz kémhálózatok miatt ül össze az osztrák nemzetbiztonsági tanács

2024. április 1. – 18:24

Másolás

Vágólapra másolva

Elrendelte a nemzetbiztonsági tanács összehívását az osztrák kancellár, miután vasárnap kémkedés gyanújával letartóztatták a néhány éve feloszlatott Alkotmányvédelmi és Terrorizmusellenes Szövetségi Hivatal (BVT) egyik munkatársát. A gyanú szerint a férfi 2022 nyarán továbbította az osztrák belügyminisztérium három volt vezető munkatársa okostelefonjának klónozott adatait az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak (FSZB) – írta az MTI.

„Súlyos vádakról van szó. Egyrészt az igazságszolgáltatásnak most ki kell vizsgálnia a felmerült gyanút. Másrészt értékelni és tisztázni kell a köztársaság biztonsági helyzetét. Elejét kell venni annak, hogy orosz kémhálózatok fenyegessék Ausztriát beszivárgással vagy a politikai pártok és egyéb hálózatok aláásásával, illetve felhasználásával” – jelentette ki Karl Nehammer.

Az egykori BVT volt munkatársa, Egisto Ott vizsgálati őrizetét vasárnap rendelték el, pénteki előállítása után, hivatali visszaélés és Ausztria sérelmére elkövetett hírszerzési tevékenység gyanújával. Az osztrák hatóságok az Egyesült Királyság szolgálataitól kaptak információt Ott esetleges kémkedési tevékenységére.

Az orosz szolgálatok befolyásolási tevékenysége nemcsak a különböző országok szolgálataira, de tájékoztatásra is kiterjedhet. Ennek Magyarországot is elérő szálairól itt olvashat bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!