Az izraeli katonák kivonultak az al-Sifa kórházból, Netanjahut sérvvel műtötték

2024. április 1. – 14:38

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfői összefoglalónk a gázai–izraeli háborúról:

  • Legkevesebb nyolc halálos áldozatot követelt hétfőn egy légitámadás Damaszkusz nyugati fekvésű, Mazzeh nevű kerületében, ahol az iráni nagykövetség és a konzulátus épülete is található. Az iráni média szerint a támadást Izrael hajtotta végre, Izrael nem kommentálta az akciót. Az al-Alam iráni hírtelevízió közlése szerint a konzulátus épülete teljesen megsemmisült. A légicsapásban életét vesztette Mohammad Reza Zahedi, az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka, de sem Hoszein Akbari nagykövet, sem családtagjai nem sebesültek meg a támadásban. Erről bővebben itt írtunk.
  • Kéthetes művelet végén visszavonultak az izraeli katonák a gázai al-Sifa kórházból az izraeli haderő hétfői közlése szerint. A gázai egészségügyi minisztérium azt állítja, lerombolt épületeket és több tucat holttestet hagytak maguk után. Az izraeli hadsereg közölte, hogy a kórház területen több száz fegyverest fogtak el vagy öltek meg, és találtak titkosszolgálati dokumentumokat is. (The Guardian)
  • Jeruzsálemben kormányellenes tüntetést tartottak vasárnap, beszámolók szerint többezres tömeg demonstrált a túszok kiszabadításáért és új választásokat követelve. (The Guardian)
  • Eközben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt műtötték, hivatalának közleménye szerint sikeres sérvoperáción esett át. (The Guardian)
  • Az izraeli rendőrség hétfőn közölte, hogy letartóztatta Iszmáil Hanije Hamász-vezér testvérét. Az AFP-nek elmondták, hogy az izraeli állampolgárságú Szabah Abdel Szalam Hanijét Tel Sheva városában vették őrizetbe egy olyan nyomozás részeként, amelyben az izraeli biztonsági ügynökség, a Sin Bét is részt vesz. (The Guardian)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!