A török ellenzék megőrizte polgármesteri pozícióit a nagyvárosokban, ami nagy pofon Erdoğannak

2024. március 31. – 21:52

A török ellenzék megőrizte polgármesteri pozícióit a nagyvárosokban, ami nagy pofon Erdoğannak
Ekrem İmamoğlu isztambuli polgármester a választások előtti nagygyűlésen Isztambulban, 2024. március 30-án – Fotó: Murad Sezer / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A szavazatok 99 százalékának megszámlálása után már teljesen biztos, hogy Recep Tayyip Erdoğan nem tudta visszavenni sem a főváros Ankarát, sem a gazdasági központ Isztambult, sem az égei-tengeri İzmirt a vasárnapi önkormányzati választásokon.

  • Ankarában 60 százalékon áll Mansur Yavaş, (Turgut Altınok 32 százalékon),
  • İzmirben 49 százalékon áll Cemil Tugay (Hamza Dağ 37 százalékon), míg
  • Isztambulban 51 százalékon áll Ekrem İmamoğlu (Murat Kurum 40 százalékon).

A részvételi arány 78 százalék felett volt, az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) országosan 37,7 százalékot, míg Erdoğan Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) 35,5 százalékot ért el.

„Ma szavazóink nagyon fontos döntést hoztak, úgy döntöttek, új politikát szeretnének Törökországban” – jelentette ki Özgür Özel, Törökország fő ellenzéki pártjának vezetője, aki szerint a CHP történelmi eredményt ért el. A pártelnök köszönetet mondott a választóknak, amiért a történelmi jelentőségű szavazáson úgy döntöttek, hogy megváltoztatják Törökországot.

„Kedves isztambuliak, ma kinyitottátok az ajtót egy új jövő felé” – mondta Imamoğlu a CHP támogatóinak, miközben kihirdette győzelmét. „Holnaptól Törökország egy másik Törökország lesz. Kinyitottátok az ajtót a demokrácia, az egyenlőség és a szabadság előtt... A szavazóurnáknál meggyújtottátok a remény lángját!”

Özgür Özel a választás utáni sajtótájékoztatóján – Fotó: Evrim Aydin / 2024 Anadolu / AFP
Özgür Özel a választás utáni sajtótájékoztatóján – Fotó: Evrim Aydin / 2024 Anadolu / AFP

Isztambulban így sikeresen újrázhatott az ellenzéki Köztársasági Néppárt (CHP) jelöltje, a népszerű, 52 éves, szociáldemokrata-centrista Ekrem İmamoğlu, aki öt éve nagyon szoros versenyben nyert az uralkodó párt jelöltje, Binali Yıldırım ellen. Ezt megóvták szabálytalanságokra hivatkozva, erre İmamoğlu még nagyobb különbséggel verte ellenfelét.

İmamoğlu ellenfele a 47 éves Murat Kurum volt, a kormánypárt korábbi környezetvédelmi és városfejlesztési minisztere, akit nem tartottak túl karakán jelöltnek.

A kormánypárti jelölt és a polgármester fej fej mellett álltak a felmérésekben, részben azért is, mert a legutóbbi választással ellentétben most nem volt olyan széles körű ellenzéki együttműködés, és a kurdok is saját jelölttel indulnak (Isztambulban pedig nagyon sok kurd él).

Fotó: Murat Sengul / 2024 Anadolu / AFP
Fotó: Murat Sengul / 2024 Anadolu / AFP

Öt éve komoly csapást jelentett Recep Tayyip Erdoğan elnöknek és pártjának (Igazság és Fejlődés Pártja – AKP), hogy a helyhatósági választásokon Törökország három legnagyobb városának az irányítását is megszerezte az ellenzék.

A tavaly újabb ötéves elnöki ciklusra megválasztott (helyszíni riportjainkat itt olvashatják) Erdoğan hiába tett meg mindent, hogy a vasárnapi helyhatósági választásokon visszahódítsa szülővárosát, a 16 milliós Isztambult. Erdogan úgy fogalmazott egyszer, hogy aki nyer Isztambulban, nyer Törökországban. Közben pedig az ellenzéknek is erőpróba volt a szavazás az elveszített 2023-as elnök- és parlamenti választás után. A Törökországi helyzetet és a választás előtti esélyeket ebben a cikkünkben elemeztük részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!