A puccsisták és dzsihadisták régiójában nyert az ellenzék a szenegáli elnökválasztáson

2024. március 28. – 10:29

A puccsisták és dzsihadisták régiójában nyert az ellenzék a szenegáli elnökválasztáson
A szenegáli elnökválasztást megnyerő Bassirou Diomaye Faye – Fotó: JOHN WESSELS / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Szenegál afrikai mércével tisztes szegénységben élő, relatíve demokratikus ország, amit a Nyugat szeret követendő példaként bemutatni, dacára az onnan kiinduló migrációnak. Főleg miután a nyugat-afrikai térségben 2020 óta sorra jöttek az államcsínyek az utóbbi években (Mali, Csád, Guinea, Burkina Faso, Niger), és nagyon úgy tűnt, Macky Sall szenegáli elnök sem engedi el a kormányzást a maximális két ciklus után sem.

Ahhoz képest, hogy az utóbbi években sorra bántalmazták és börtönözték be az ellenzéki politikusokat és híveket, Sall pedig tologatta az esedékes elnökválasztást, végül engedett. Némi amnesztia után megtartották a választást, amin az Al Jazeera híre szerint meggyőző fölénnyel, 54 százalékot szerezve nyert az ellenzéki jelölt, Bassirou Diomaye Faye (akiről a Financial Times is közölt egy portrét).

Egy bíróság már hitelesítette is az eredményt, Sall is gratulált Fayénak, és ugyan még alkotmánybírósági rábólintás is szükséges az eredményhez, úgy tűnik, békés hatalomátadás következik.

Ez már csak azért is súlyos tény, hisz Fayét mindössze 10 napja engedték ki a börtönből. A mindössze 44 éves politikus – aki Szenegál történetének legfiatalabb elnöke lehet – már jelezte, szakítana az eddigi politikai rendszerrel. Fő ellenfele, a kormányzó koalíció által indított Amadou Ba 35 százalékot kapott, a harmadik helyre Aliou Mamadou Dia ért be csupán 2,8 százalékkal. Szakértők szerint Faye győzelme az ország 60 százalékát kitevő, 25 év alatti fiataloknak köszönhető, akiknek elegük van a regnáló kormányzatból és a kilátástalanságból.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!