Több mint hatvanan halhattak meg egy menekülteket szállító hajón, ami egy hónapig vesztegelt a tengeren

2023. augusztus 17. – 06:05

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint hatvan ember halhatott meg egy menekülteket szállító hajón, amit a nyugat-afrikai Zöld-foki-szigeteknél találtak meg, a hajó több mint egy hónapja a tengeren vesztegelt, írja a BBC. Harmincnyolc embert, köztük gyerekeket is sikerült kimenteni, a hajón rekedt emberek szinte mind Szenegálból származnak.

A hajót először hétfőn látták – közölte a rendőrség az AFP hírügynökséggel. Az első jelentések szerint a hajó elsüllyedt, de később a Zöld-foki-szigetekhez tartozó Sal szigetétől közel 320 kilométerre látta egy spanyol halászhajó, amely ezután riasztotta a hatóságokat.

A túlélők között négy 12 és 16 év közötti gyermek is van – közölte a Nemzetközi Migrációs Szervezet szóvivője.

A hajó július 10-én hagyta el a szenegáli Fasse Boye halászfalut 101 emberrel a fedélzetén. Moda Samb, a falu egyik választott tisztségviselője az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a hajón tartózkodók közül szinte mindenki a közösségben nőtt fel, néhány helyi család még mindig arra vár, hogy megtudják, rokonaik a túlélők között vannak-e.

A Zöld-foki Köztársaság globális fellépést sürget a migráció kezelésére, hogy ne fordulhassanak elő az ehhez hasonló tragédiák.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!